2 C
Sarajevo
Četvrtak, 2 prosinca, 2021
Još

  U britanskim gradovima protesti zbog opasnosti od klimatskih kataklizmi

  ()

  Aktivisti za zaštitu okoliša pokušali su u ponedjeljak izazvati haos u pet britanskih gradova kako bi prisilili vladu da djeluje u sprječavanju klimatskih kataklizmi.

  Grupa Extinction Rebellion (Pobuna protiv izumiranja) u aprilu je na 11 dana poremetila život u Londonu, a to se smatra najvećim činom građanske neposlušnosti  u nedavnoj britanskoj istoriji, prenosi Reuters.

  Tada su blokirane poznate lokacije, demolirana je zgrada Shella, zaustavljeni su vozovi, a cilj je bila i zgrada Goldman Sachsa.

  “Ova hitna mobilizacija običnih građana, potaknuta akcijom zbog opasnosti od klimatskog i ekološkog kolapsa, zahtijevat će od vlade da odmah poduzme mjere za zaustavljanje gubitka biološke raznolikosti i smanjenje emisija stakleničkih plinova na nulu do 2025. godine”, objavila je ta grupa.

  Navode kako se protesti održavaju u Bristolu, Cardiffu, Glasgowu, Leedsu i Londonu. U svakom će gradu biti otkriven brod s natpisom ” Djelujte sada!”.

  Most u Bristolu je zatvoren, a policija Južnog Walesa objavila da su ceste u centru grada Cardiffa blokirane. U centru Londona aktivisti su postavili plavi čamac i sjedili na cesti radeći jogu.

  “Kroz mnoštvo nenasilnih protesta diljem Velike Britanije bit će organizirani sadržaji građanskog neposluha – blokiranja određenih lokacija, mostova i cesta, a  također održavat će se  razgovori, radionice, treninzi, aktivnosti za porodice,  skupovi građana i još mnogo toga ” navodi Extinction Rebellion.

  Organizatori navode da žele da nenasilna građanska neposlušnost prisili vlade da smanje emisije ugljen dioksida i spriječe klimatsku krizu za koju kažu da će dovesti do gladi i društvenog kolapsa.

  (FENA) B.D.


  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  NAJNOVIJE VIJESTI
  Možda vas zanima I OVO