Petak, 5 ožujka, 2021

U četvrtak Izborna skupština NSFBIH

Izborna sjednica Skupštine Nogometnog saveza Federacije Bosne i Hercegovine održat će se u četvrtak u Sarajevu, a najzanimljiviji će biti izbor čelnih ljudi ovog entitetskog organa za naredne četiri godine.

Nakon okončanja izbornih skupština u svim kantonalnim savezima, novoizabrani delegati će, između ostalog, birati članove Izvršnog odbora, predsjednika i potpredsjednika NS FBiH.

Izvršni odbor Federalnog saveza predstavlja izuzetno važan organ budući da se preko njega filtriraju i budući članovi raznih komisija na državnom nivou poput Komisije za suđenje, Komisije za takmičenje, Komisije za licenciranje…

- Oglašavanje -

Predložene kandidate koji prvobitno dolaze iz kantonalnih saveza na kraju potvrđuje Izvršni odbor krovnog saveza (NS BiH). Čelnici federalnog saveza su zaduženi i za brojne druge aktivnosti te će snositi odgovornosti za takmičenja koja se organizuju pod njihovom ovlastima. Naravno, najvažnije takmičenje je prvenstvo u Prvoj ligi Federacije BiH.

Kandidati za Izvršni odbor NS FBiH su:

  1. NS Unsko-sanskog kantona: Said Midžan i Mirsad Silić
  2. NS Posavske županije – Orašje: Iljo Dominković i Miroslav Lucić
  3. NS Zeničko-dobojskog kantona: Adis Hajlovac i Senad Subašić
  4. FS Bosanskopodrinjskog kantona: Mirsad Drljević i Safet Radmilović
  5. NS Hercegovačko-neretvanskog kantona: Samir Ćemalović i Nazif Handžar
  6. NS Srednjobosanskog kantona: Slaven Garić i Ivan Frljić
  7. ŽNS Zapadnohercegovački: Dario Sesar i Dragan Soldo
  8. FS Kantona Sarajevo: Nijaz Brković i Hamdo Spahić
  9. ŽNS Županije Hercegbosanske: Berislav Vrdoljak i Stipo Vukadin
  10. NS Tuzlanskog kantona: Ćazim Omić i Samir Omić

Delegati Skupštine će izabrati 10 članova novog Izvršnog odbora od 20 predloženih i to tako što će biti zastupljen po jedan kandidat iz svakog kantona. Novi predsjednik Nogometnog saveza Federacije BiH trebao bi, kako saznajemo, biti Dragan Soldo, dok se već uveliko špekuliše i o sigurnim članovima novog Izvršnog odbora. Vrijedi istaći da se među kandidatima za novi saziv Izvršnog odbora nalazi i čak šest članova aktuelne vlade federalnog nogometa, a to su Slaven Garić, Samir Ćemalović, Iljo Dominković, Mirsad Drljević, Hamdo Spahić i Stipo Vukadin.

Najzanimljiva borba vodit će se, kako saznajemo, za pozicije ispred Kantona Sarajevo i Zeničko-dobojskog kantona. Nedavno održana skupština sarajevskog kantonalnog saveza predložila je kao kandidate Nijaza Brkovića i Hamdu Spahića, koji je već devet godina član Izvršnog odbora NS FBiH. Spahić je najpoznatiji po svom radu u FK Olimpik gdje je vršio dužnost trenera, generalnog sekretara i direktora kluba te je i danas angažovan u ovom sarajevskom klubu. Njegov protukandidat Brković je magistar agroekonomije u Sarajevu te bivši generalni sekretar i potpredsjednik FK Željezničar s kojim je osvojio više titula prvaka i pobjednika Kupa BiH. Bio je i član foruma klubova u organizaciji UEFA-e.

Ispred Zeničkodobojskog kantona kandidati su Adis Hajlovac i Senad Subašić. Hajlovac je ranije u karijeri bio predsjednik Komiteta za stadione i sigurnost u Nogometnom savezu BiH te je bio licencirani UEFA-in predstavnik iz oblasti stadiona. Aktivno je bio i članom uprave visočke Bosne. S druge strane, Subašić je predsjednik FK Borac iz Jelaha te je poznat kao veoma uspješan sportski radnik iz ovog podneblja.

Izuzetno zanimljiva sjednica skupštine NS FBiH održat će se u četvrtak u Sarajevu, a njoj će se birati i članovi pravnih tijela – Disciplinska komisija, Apelaciona komisija, Prvostepena i Drugostepena komisija za licenciranje.

Izvorni članak

0 0 Glas
Article Rating
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
0 Comments
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare

Preuzimanje sadržaja

Preuzimanje sadržaja je dozvoljeno samo uz dodavanje link na tntportal.ba unutar preuzetog članka. Hvala.

- Oglašavanje -U četvrtak Izborna skupština NSFBIH

IZDVAJAMO

0
Zanima nas vaše mišljenje, molim vas, komentirajte.x
()
x