U četvrtak stiže pravo proljeće, temperatura i do 25 stepeni Celzijusa

Kratko ćemo se, ali pošteno ugrijati

Vremenske prilike i dalje su dosta promjenjive, a temperaturni režim često oscilatoran. Još sutra i prvi dio srijede očekuje se više oblačnosti, sutra prolazno i koja kap kiše, a potom i sve stabilnije vrijeme, koje izgledno neće dugo potrajati. Ipak, kratko ćemo se, ali pošteno ugrijati. Na obilje sunčanih sati nećemo još dugo čekati, piše Nedim Sladić za NAP.

Utorak, 10. mart 2020.

I sutrašnji dan protjecat će u znaku umjereno do pretežno oblačnog vremena. Na jugu Hercegovine zadržat će se vedro vrijeme. Slabe kiše, gotovo neznatne, bit će prijepodne na sjeverozapadu Bosne, te djelimično u centralnim i istočnim područjima, s tim da se na nadmorskim visinama iznad 900 metara prognozira vrlo slabi snijeg. U drugom dijelu dana povremene vrlo slabe padavine prognoziraju se uglavnom u istočnim područjima Bosne. Na sjeverozapadu Bosne u kasno poslijepodne djelimično razvedravanje i kraći, povremeni sunčani intervali. Vjetar u Bosni slab do umjeren, sjevernog smjera, a u Hercegovini slaba do umjerena bura. U večernjim satima smjer mijenja na jugo. Jutarnja temperatura od -3 do 4 ºC, na jugu Hercegovine od 5 do 10 ºC. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom od 6 u centralnim područjima do 12 ºC na sjeveru Bosne, na jugu Hercegovine do 16 ºC.

Srijeda, 11. mart 2020. u prijepodnevnim satima u većem dijelu zemlje prolazno povećana oblačnost. Sredinom dana razvedravanje i sunčanije u cijeloj zemlji. Vjetar slab do umjeren, južnog i jugozapadnog smjera. Jutarnja temperatura zraka uglavnom od 1 do 7, na jugu Hercegovine do 10 ºC. Tokom dana usljed izraženijeg dotoka toplote po visini, najviše vrijednosti dnevnih temperatura su osjetno veće u odnosu na protekle dane te se kreću od 14 do 20 ºC.

Četvrtak, 12. mart 2020. u Bosni i Hercegovini prognozira se pretežno sunčano i iznadprosječno toplo vrijeme. Ujutro po kotlinama mjestimično može biti kratkotrajne magle ili niske oblačnosti. Vjetar slab do umjeren, južnog i jugozapadnog smjera. Jutarnja temperatura zraka od 4 do 9, na jugu Hercegovine do 12 ºC. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom od 19 do 23, na jugu i sjeveru zemlje do 25 ºC.

Petak, 13. mart 2020. prijepodne u Bosni i Hercegovini prognozira se pretežno sunčano i iznadprosječno toplo vrijeme. Poslijepodne postepeni porast oblačnosti zahvata sjevernu i sjeverozapadnu Bosnu, a do kraja dana i ostala područja Bosne. U noći očekuje se kiša. Vjetar slab do umjeren, južni. Poslijepodne na sjeveru Bosne vjetar okreće smjer na sjeverni. Pri prelasku fronte u frontalnoj zoni prolazno pojačan vjetar. Jutarnja temperatura zraka od 6 do 12 ºC. Najviša vrijednost temperature zraka uglavnom od 15 na krajnjem sjeveru Bosne, do 24 ºC na istoku Bosne i jugu Hercegovine.

Prvog dana vikenda uz znatno niže vrijednosti temperature zraka.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU