Nedjelja, 9 svibnja, 2021

U FBiH danas počinje isplata aprilskih penzija

- Oglašavanje -

Isplata aprilskih penzija za 425.390 penzionera u Federaciji BiH počinje danas

Podaci Federalnog zavoda PIO/MIO pokazuju da je za isplatu aprilskih penzija ukupno potrebno oko 195 miliona KM, te da visina najniže penzije iznosi 382,18 KM, zagarantovane 478,91 KM,  a najviše 2.174,48 KM. 

Podsjetimo da se shodno Zakonom o PIO/MIO isplata penzija vrši preko Jedinstvenog računa trezora Federacije BiH od početka prošle godine  i u vrhu je isplatnih prioriteta. Zahvaljujući reformi penzionog sistema, koju je provela Federalna vlada, redovna mjesečna isplata penzija postala je neupitna.

Tokom redovnih sastanaka predstavnika Vlade FBiH, udruženja penzionera i Federalnog zavoda PIO/MIO istaknuta je važnost potpune primjene novog zakona, te time i značaja održavanja dosad postignute stabilnosti, redovne isplate i visine penzija. Također je, shodno pokazateljima, na posljednjem sastanku, konstatovano da nisu bili postignuti zakonski preduslovi za novo uvećanje iznosa penzija.

- Oglašavanje -

Naime, shodno zakonskim odredbama uvećanje, odnosno usklađivanje penzija, između ostalog, najvećim dijelom zavisi od kretanja BDP-a u prethodnog godni. I to na način da s rastom BDP-a dolazi do povećanja iznosa penzija, ali, što je veoma bitno, pad BDP-a ne povlači umanjenje penzija.

Lani je, zbog negativnih posljedica pandemije koronavirusa na ekonomiju, zabilježen pad BDP-a za 4,3 %, čime je zakonski onemogućen rast penzija u ovoj godini, ali nije došlo ni do smanjenja.

Sadašnji podaci, pak, pokazuju da u 2021. godini dolazi do ekonomskog oporavka u Federaciji BiH, a time i rasta BDP-a. Predviđanja iz relevantnih izvora ukazuju da će se ovakav pozitivan trend održati do kraja godine što, prema Zakonu o PIO/MIO, omogućava povećanje penzija u narednoj godini. 

Za kraj ovog mjeseca zakazan je novi sastanak na kojem će se analizirati podaci, te razgovarati o narednim koracima i eventualnim promjenama, ali isključivo u skladu sa zakonom.

Vlada Federacije BiH podsjeća javnost da je, bez obzira na negativne posljedice pandemije koronavirusa, visina i redovnost isplate penzija stabilna.

-Upravo smo striktnim pridržavanjem odredbi Zakona o PIO/MIO, između ostalog, postigli redovnu isplatu penzija i svako djelovanje mimo toga, moglo bi dovesti do nestabilnosti u penzionom sistemu što nikome ne ide u korist, a naročoto penzionerima, napominju iz Vlade FBiH.   

Također ističu da će do kraja ovog mjeseca, kada je i zakazan naredni sastanak sa predstavnicima penzionera i Zavoda PIO/MIO, sagledati sve zakonske mogućnosti te predložiti najbolje rješenje.

-Penzioneri su dio populacije koji zaslužuje posebnu pažnju i podršku, i to je neupitna činjenica. Upravo smo to pakazali temljnom i uspješnom reformom penzionog sistema u FBiH. Stoga ne smijemo dozvoliti da ishitrenim ili populističkim mjerama ugrozimo stabilnost penzionog fonda, kojim smo u prošloj, godini pandemije, osigurali redovnu isplatu penzija ali i određeno njihovo povećanje u Federaciji, poručuju iz Vlade FBiH.

0 0 Glasovi
Article Rating
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
0 Comments
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare

Preuzimanje sadržaja

Preuzimanje sadržaja je dozvoljeno samo uz dodavanje link na tntportal.ba unutar preuzetog članka. Hvala.

- Oglašavanje -

IZDVAJAMO

0
Zanima nas vaše mišljenje, molim vas, komentirajte.x
()
x