U FBiH najviše porasle cijene jestivih ulja i pilećeg mesa

Ukoliko se uporede cijene za juli 2021. godine sa cijenama iz jula  prošle godine, na nivou Federacije BiH, a prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, najviše su porasle cijene jestivih ulja, za 36,6 posto i pilećeg mesa, za 24,7 posto.

– U analiziranom periodu, cijene jaja i proizvoda baziranih na jajima porasle su za 5,6 posto, šećera za 3,3 posto, junećeg i telećeg mesa za 3,1 posto, brašna i ostalih proizvoda od žitarica za 3 posto, začini, prehrambeni dodaci i sol za 1,2 posto, tjestenine za 1 posto, dok su cijene riže, te konzervirane i prerađene ribe pale za 3,1, odnosno 0,4 posto, saopćila je direktorica Direkcije za robne rezerve Kantona Sarajevo Jelena Pekić. 

Posmatrajući ukupan indeks stope promjene cijena za cjelokupan asortiman prehrambenih proizvoda cijene su u julu 2021. godine u odnosu na juli 2020. godine porasle za 1,8 posto. Cijene hrane i bezalkoholnih pića su u julu 2021. godine pale za 0,3 posto u odnosu na prethodni mjesec.

Direkcija za robne rezerve KS će, kako navode,  u narednom periodu ostvariti intenzivniju saradnju sa nadležnim ministarstvima i Vladom Kantona Sarajevo na polju jačanja kapaciteta i mehanizama na nivou Kantona kako bi se stvorili preduvjeti za efikasniju primjenu Zakona o kontroli cijena. U toku je planiranje i budžeta za 2022. godinu gdje je traženo povećanje sredstava za nabavku roba robnih rezervi, saopćeno je iz Direkcije.

u fbih najviše porasle cijene jestivih ulja i pilećeg mesa
u fbih najviše porasle cijene jestivih ulja i pilećeg mesa

(FENA) D.V.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU