U FBih obilježen Svjetski dan tla

Svjetski dan tla obilježava se od 5. decembra 2013. godine, kada je proglašen na konferenciji Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija u Rimu, saopćeno je iz Federalnog zavoda za agropedologiju.

Obilježavanje Svjetskog dana tla ima za cilj podizanje svijesti o tlu i održivom gospodarenju tlom za proizvodnju hrane, sirovina i energije, kao i za održivost ekosistema i adaptaciju na klimatske promjene. Iz Zavoda ističu da je tlo osnovni i ograničeni resurs koji je ugrožen degradacijskim procesima i lošim gospodarenjem, te da je jačanjem svijesti o životno važnim ulogama tla moguće zaustaviti negativne trendove, kako bi se osigurala produktivnost tla u skladu s rastućim potrebama stanovništva.

Svake godine, Svjetski dan tla je posvećen drugoj temi koja ukazuje na utjecaj tla na naše živote, a ovogodišnji slogan je „Održimo tlo u životu, zaštitimo biodiverzitet tla” (Keep soil alive, protect soil biodiversity).

Na ovaj način skreće se pažnja na biodiverzitet u tlu koji je ključan za zdrave ekosisteme i ljudsko zdravlje.

Obilježavanjem ovog dana želi se skrenuti pažnja na tlo, potičući vlade, organizacije, zajednice i pojedince širom svijeta da se aktivno uključe u borbu protiv gubitka biološke raznolikosti tla, saopćeno je iz Federalnog zavoda za agropedologiju.

u fbih obilježen svjetski dan tla
u fbih obilježen svjetski dan tla
spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU