10.5 C
Sarajevo
Petak, 9 lipnja, 2023

U FBiH počinje kampanja “Glavu gore! Stop korištenju mobitela u prometu!”

Ministarstvo prometa i komunikacija Federacije Bosne i Hercegovine predstavilo je u utorak u Sarajevu, glavnom gradu Bosne i Hercegovine, medijsku kampanju “Glavu gore! Stop korištenju mobitela u prometu!”, kojom se nastoji smanjiti broj saobraćajnih nesreća na cestama i ukazati na rizike korištenja mobitela tokom vožnje.

Federalno ministarstvo prometa i komunikacija će kampanju provoditi u saradnji sa operaterima BH Telecomom i HT Eronetom u periodu od 2. do 30. aprila ove godine.

Tomislav Bojić, načelnik Jedinice sigurnosti u prometu u Federalnom ministarstvu prometa i komunikacija, rekao je da Bosna i Hercegovina prethodnih godina bilježi “porazne podatke” kada je u pitanju sigurnost na cestama, pogotovo kada se uzme u obzir broj smrtno stradalih i teško povrijeđenih osoba.

“Uzimajući u obzir istraživanja koja su rađena u zemljama Evropske unije, da je mobitel je jedan od glavnih uzroka prometnih nesreća, odlučili smo da s operaterima pokrenemo medijsku kampanju ‘Glavu gore! Stop korištenju mobitela u prometu!’ Cilj medijske kampanje je da probamo podići svijet građana na rizik od korištenja mobitela u prometu”, rekao je Bojić.

Nađa Lutvikadić-Fočo iz BH Telecoma, izjavila je da je cilj kampanje, između ostalog, bio i privući mlađu populaciju, koja prema istraživanjima najviše koristi mobilni telefon tokom vožnje.

“U društveno odgovornim kampanjama i porukama zaista trebamo učestvovati svi, s ciljem da sačuvamo zdravlje i živote svih nas”, rekla je Lutvikadić-Fočo.

Misijana Brkić-Milinković iz HT Eroneta istakla je da će ta kompanija kampanju promovisati na više od 20 bilborda, svim lokalnim radio stanicama, portalima i na društvenim mrežama.

“Posljedice vožnje s mobitelom su nesagledive. Ono što, kao društveno odgovorno poduzeće, želimo zajedno s našim partnerima u ovom projektu poručiti jeste da u svakom trenutku prilikom korištenja mobitela u vožnji moramo razmišljati o tome da moramo biti odgovorni, sigurni i svjesni šta tako nesmotrenim ponašanjem u prometu možemo prouzročiti. Bilo da si pješak, biciklist, motorist ili vozač auta tipkanjem po mobitelu ozbiljno ugrožavaš svoj i tuđi život”, rekla je Brkić-Milinković.

U saobraćajnim nesrećama u Bosni i Hercegovini u 2021. godini, život je izgubilo 255 osoba, a prema nepotpunim statističkim podacima u 2022. godini taj broj povećan na 260. Na putevima u Bosni i Hercegovini 2022. zabilježeno je oko 30.000 saobraćajnih nesreća čiji su najčešći uzroci prekoračenje brzine i prisustvo alkohola u organizmu.

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU