U Federaciji BiH ukinuto stanje prirodne nesreće

Vlada entiteta Federacije BiH na današnjoj telefonskoj sjednici donijela je odluku o ukidanju stanja prirodne nesreće koje je proglašeno zbog pandemije korona virusa

Stanje prirodne nesreće ukinuto je nakon više od dva mjeseca. Ova odluka je stigla nakon ublažavanja niza mjera, među kojima su i ukidanje samoizolacije i otvaranje granica. Vlasti u Republici Srpskoj prošle sedmice su ukinule vanredno stanje u ovom entitetu.

Tešanj i dalje žarište
Testiranja na korona virus u posljednja 24 sata u Bosni i Hercegovini potvrdila su kako je Tešanj i dalje žarište infekcije, koja je tamo buknula 21. maja, objavili su medicinski zvaničnici.

Potvrđeno je 11 novih slučajeva zaraze u tom gradu u centralnom dijelu zemlje, u kojem je sada 63 zaraženih.

U četvrtak ih je bilo 14, a dan ranije 19 novozaraženih.

Lokalne vlasti utvrdile su kako se zaraza proširila iz fabrike Koža-komerc, u kojoj je zaposleno osamdesetak osoba, ali nulti pacijent nije identificiran, prenosi Hina.

Svi oboljeli su radnici ili članovi njihovih porodica.

Oko 100 stanovnika Tešnja je u samoizolaciji.

U drugim dijelovima Bosne i Hercegovine epidemioploška situacija je i dalje je povoljna, trend koji traje duže od dvije sedmice.

Jedanaest novozaraženi u RS-u
Od četvrtka su počeli raditi veliki trgovački centri, a a vlasti su odlučile od 1. juna otvoriti granice za državljane svih susjednih zemalja.

U bh. entitetu Republika Srpska izvšeno je testiranje 662 laboratorijskih uzorka, a novi virus korona (SARS-CoV-2) potvrđen je kod 11 osoba, javlja Anadolija.

Radi se o osam muških i tri ženske osobe, od kojih su dvije mlađe, šest srednje i tri starije životne dobi.

Prema mjestu prebivališta, po dvoje je iz Gacka i Prijedora te po jedno iz Banje Luke, Teslića, Mrkonjić-Grada, Istočne Ilidže, Kotor Varoša, Doboja i Drvente

“Do sada je u RS-u potvrđeno 1.394 slučaja virusa korona, a preminulo je ukupno 110 osoba kod kojih je potvrđen test na novi virus korona”, saopćeno je iz Instituta za javno zdravstvo RS-a.

Od novog virusa korona do sada se oporavilo ukupno 848 osoba, a testirane su ukupno 26.362 osobe. (Al Jazzera Balkans)

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU