U funkciji izolatorij za osobe koje se ne pridržavaju mjere samoizolacije u Zenici

Gradonačelnik Zenice i komandant Štaba civilne zaštite Grada Zenice Fuad Kasumović predao je Kriznom štabu za borbu protiv koronavirusa ZDK i Ministarstvu unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, na upravljanje, izolatorij za osobe koje se ne pridržavaju mjera samoizolacije u borbi protiv pandemije koronavirusa.

Prostor za smještaj osoba koje se ne pridržavaju mjere samoizolacije osigurao je Grad Zenica, u skladu s naredbom Federalnog štaba civilne zaštite. Za tu namjenu određen je objekt u krugu nekadašnjeg Omladinskog naselja, u Nemili. U rekordnom roku adaptiran i opremljen, kapaciteta je 50 kreveta.

Kasumović je poručio da Gradska uprava ulaže maksimalne napore da zaštiti svakog stanovnika Zenice, od koronavirusa.

  • Svjedoci ste mjera koje se izvode na dezinfekciji javnih površina i stambenih objekata. Objekat u Omladinskom naselju za početak je opremljen sa 50 novih kreveta. Uredili smo mokri čvor i kuhinju. Tu ima sve što je potrebno, onima koji ne poštuju mjere samoizolacije. Moja je želja da ovdje ipak niko ne prespava, tokom pandemije – kazao je.

Zbog toga je ponovo apelirao na sugrađane da poštuju sve mjere i naredbe nadležnih institucija jer im je, kako je kazao, kod kuće najbolje.

  • Grad Zenica je mnogo prije drugih u BiH krenuo s pripremama za borbu protiv koronavirusa. Budžet nam je stabilan, u funkciji je pomoći stanovnicima Zenice – poručio je Kasumović.

Ministar zdravstva ZDK i predsjednik Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa u ZDK Adnan Jupić pohvalio je, tokom današnje posjete izolatoriju u Nemili, saradnju s Gradskom upravom Zenica i mjere poduzete u borbi protiv pandemije koronavirusa.

  • U sklopu redovnih obilazaka lokalnih zajednica, danas sam posjetio Omladinsko naselje u Nemili. Drago mi je da su kapaciteti uredni, spremni za korištenje – kazao je.

Čestitao je gradonačelniku Zenice za to, kao i učinjeno dosada u borbi protiv te bolesti. Nada se da ‘neće biti potrebe da koristimo tako široke kapacitete’.

  • Sigurno je da se ta oprema, u budućnosti, može koristiti u druge svrhe – izjavio je ministar Jupić.

Po njegovim riječima, Krizni štab Ministarstva zdravstva ZDK počeo je s radom prije nego u drugim kantonima i Grad Zenica predvođen gradonačelnikom dao je veliki doprinos u toj borbi.

Istaknuo je dobru suradnju sa stanovništvom za koje kaže da poštuju mjere, kao i podršku medija i policije. Zahvaljujući tome, kaže, imaju dobru i stabilnu situaciju.

  • Imamo 33 osobe pozitivne na koronavirus, četvero je ozdravilo. Nemamo umrlih i životno ugroženih. Uz podršku prvenstveno Grada Zenice i svih lokalnih zajednica, zasad smo uradili dobar posao kapacitetima koje smo imali – dodao je ministar zdravstva ZDK i predsjednik Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa u ZDK.

I načelnik Policijske uprave Zenica Admir Gazić pohvalno se izrazio o kapacitetima izolatorija u Nemili.

  • Nadam se da će stanovništvo shvatiti da im je ovaj period bolje provesti u kući, nego ovdje dolaziti – kaže Gazić. Apelirao je na stanovništvo da poštuju struku i preporuke.

Po naredbi gradonačelnika Zenica volonteri Crvenog križa Zenica od danas će dijeliti penzionerima (na ulazu u banke, gdje počinje isplata penzija) zaštitne maske, kojih je za tu priliku osigurano više od 3.000.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU