U Gradskoj upravi Zenica održan sastanak zbog povećanog broja pasa lutalica na ulicama grada

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović sa saradnicima održao je danas sastanak kojem su prisustvovali veterinarski inspektori ZDK, veterinar i predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) na kojem se razgovaralo o povećanom broju pasa lutalica na ulicama grada.

Iako uredno pozvani, sastanku nisu prisustvovali predstavnici Privrednog društva “Pfotenherz” d.o.o. Zenica, koje upravlja Azilom za napuštene životinje i ima potpisan Ugovor sa Gradom Zenica.

Ovom prilikom, konstatirano je kako je povećan broj pasa lutalica na području Grada Zenica, a koji se, uglavnom, dovoze iz okolnih mjesta i drugih općina, zbog čega je dogovoreno kako će policijski službenici u budućem periodu dodatno pojačati mjere kontrole saobraćaja u cilju identifikovanja osoba koje prevoze pse odnosno životinje.

Utvrđeno je i to kako “Pfotenherz” d.o.o. Zenica uglavnom ne reagira na pozive građana, ali ni na pozive policije koja ih kontaktira da bi se problematični psi uklonili sa ulica Zenice, zbog čega je veterinarski inspektor najavio pojačane kontrole ovih konkretnih slučaja, ali i sankcionisanja ukoliko se i ubuduće nastavi ovakva praksa.

S obzirom na problem da “Pfotenherz” d.o.o. Zenica ne reagira na pozive, gradonačelnik Kasumović ponudio je mogućnost da Grad Zenica formira higijenski servis koji bi preuzeo dio tih poslova.

“Uložili smo ogromna sredstva u azil, koji je jedini takav u našem okruženju. Nažalost, i sami ste na to ukazali, mnogi dovoze pse u ovaj grad. Koliki god azil bio, nemoguće je da naše sklonište za životinje prima i pse iz drugih općina i gradova. Pripremam Budžet za narednu godinu i spremni smo da Grad osigura određena sredstva, a sve kako bi vlasnicima pasa snosili troškove vakcinacije i čipovanja pasa odnosno registracije vlasnika pasa”, poručio je ovom prilikom gradonačelnik Kasumović.

Na sastanku je dogovoreno i kako će se u narednom periodu intenzivirati dosadašnja odlična saradnja policije i Gradske uprave Zenica, ali i veterinarske inspekcije, kako bi se na što kvalitetniji način reagiralo na evidentan problem povećanog broja pasa lutalica, ali i smanjio rizik od napada pasa lutalica na ljude, ali i njihovu imovinu.

The post U Gradskoj upravi Zenica održan sastanak zbog povećanog broja pasa lutalica na ulicama grada appeared first on zenicainfo.ba.

zenicainfo.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU