2 C
Sarajevo
Srijeda, 27 listopada, 2021

Uprava policije MUP-a ZDK i INZ partneri u preventivnim akcijama

 Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantoma i Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica uspostavili su partnerstvo za djelovanje u preventivnim akcijama, sapćeno je iz tog instituta.

U programu prezentacije završetka projekta “Povećanja sigurnosti u školama”, ove dvije institucije su u Zenici potpisale Izjavu o partnerstvu i dugoročnoj saradnji u projektima i djelatnostima. Potpisnici su policijski komesar Uprave policije MUP-a ZDK Semir Šut i direktor Instituta Senad Huseinagić.

Kako je navedeno, partnerstvo je uspostavljeno jer je prepoznat pozitivan uticaj zdravstveno-odgojnih programa na javno zdravlje i sigurnost. Uprava policije je već djelovala radom policijskih službenika u zajednici, a Institut za zdravlje i sigurnost hrane zdravstvenom zadaćom i radom Službe za školsku higijenu.

– Opredjeljenje obje institucije je unaprijeđenje i veće prisustvo među mladim ljudima. I prije formalizovanja Izjave o partnerstvu, proveli smo u protekloj školskoj godini projekt “Povećanja sigurnosti u školama”, ali i saradnju u projektima Prve pomoći, edukacije vozača i učesnika u saobraćaju, bili zajedno na saobraćajnicama, u školama…. – ističe direktor Instituta Huseinagić.

Policijski komesar Šut je dodao da “treba biti iskren i neskroman i priznati da je ovakav pristup revolucionaran na ovim prostorima” te da je utemeljen na pozitivnim iskustvima u najrazvijenijim državama svijeta.

–  Niz postupaka, metoda i mjera, koje je Uprava policije uvela, pokazale su značajne i jedinstvene rezultate na terenu. Saradnja sa Institutom za zdravlje, koji je u oblasti prevencije bolesti i pristupu zdravstvu učinio iste takve pomake, jedinstvene ne samo u BiH nego i balkanskim prostorima, a koji su već donijeli značajne rezultate, samo će dodatno unaprijediti sve ono što želimo postići, a to je sigurnija zajednica i društvo – kazao je komesar.

Dogovoreno je da projekat “Povećanje sigurnosti u školama” bude nastavljen najesen u srednjim školama Zeničko-dobojskog kantona, a Uprava policije MUP-a ZDK i Institut za zdravlje i sigurnost hrane će tokom godine osmisliti i razviti i druge zajedničke projekte kojima će kontinuirano preventivno djelovati prema svim dijelovima društva, od najmlađih do najstarijih.

- Oglašavanje -

(FENA)


0 0 Glasovi
Rejting članka
Pretplatite se
Obavijesti o
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
NAJNOVIJE
Možda vas zanima