2 C
Sarajevo
Četvrtak, 2 prosinca, 2021
Još

  U izgradnju kružnog toka u Vitkovićima bit će uloženo oko milion KM

  ()

  Na ulazu u goraždansko naselje Vitkovići u toku je realizacija projekta izgradnje kružnog toka. Projekat vrijedan oko milion konvertibilnih maraka finansira JP Ceste Federacije BiH, a izvođač radova je kompanija “Euroasfalt”.

  Šef gradilišta Muradin Papić ističe da bi radovi koji su započeti u aprilu, trebali biti završeni do oktobra.

  Naglašava da bi izgradnja kružnog toka na ovoj dionici trebala osigurati bezbjednije i efikasnije odvijanje saobraćaja na magistralnom putu M 20.

  – Razlog izgradnje kružnog toka u Vitkovićima je nestandardno riješenje raskrsnice koja je prvobitno bila ovdje projektovana i koju je najčešće koristilo lokalno stanovništvo, i za magistralnu cestu M 20 Goražde – Foča. Međutim, došlo je do povećanja saobraćaja i stvaranja uskog grla, tako da je ovo postao najkritičniji  dio magistralne ceste koji je stvarao gužve posebno u jutranjim i večernjim satima. Ovo novo projektovano riješenje će obezbijediti efikasniji i bezbjedniji saobraćaj, posebno kada su u pitanju teška teretna vozila koja skreću u industrijsku zonu Vitkovići – pojašnjava Papić.

  Dodao je da će biti izgrađen klasični kružni tok sa jednom saobraćajnom trakom. To će biti, kazao je, klasični kružni tok, s tim što će imati mogućnost pothodnika ispod kružnog toka odnosno rondoa, tako da će stanovnicima Vitkovića, pješacima biti omogućeno da silaze niz stepenište i ispod kružnog toka da idu ka svom naselju.

  – Vrlo je zahtjevan posao s obzirom na to da je riječ o izgradnji četiri potporna armirano-betonska zida, pothodnika i samog rondoa sa spojevima prema industrijskoj zoni. Loši vremenski uslovi u ranijem periodu su malo usporili dinamiku ali nadam se da ćemo to nadoknaditi  u narednom periodu i ispoštovati rokove – naglasio je šef gradilišta.

  Podizvođač na ovom projektu je goraždansko preduzeće “Okac”. Na tom dijelu magistralnog puta M20 saobraćaj je regulisan privremenom signalizacijom, a saobraćaj se odvija jednom trakom naizmjenično.

  Kompanija “Euroasfalt” u Goraždu uporedo radi i na drugim segmentima projekta modernizacije cestovnog sektora u FBiH, čiji je investitor JP Ceste FBiH.

  Uz rekonstrukciju i izgradnju kružnog toka u Vitkovićima, projekat podrazumijeva i sanaciju  kolovozne konstrukcije i pješačkih staza s rješenjem odvodnje na magistralnoj cesti M-20 na ulazu u Goražde, kao i rekonstrukciju pješačke staze Vitkovići – Baćci, sa rješenjm odvodnje.

  Također, radi se i na sanaciji i rekonstrukciji ulice Kulina bana u centru grada gdje je takođe predviđeno i rješenje odvodnje površinskih voda. Ukupna vrijednost projekta je oko četiri miliona KM.

  (FENA) M.L.


  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  NAJNOVIJE VIJESTI
  Možda vas zanima I OVO