U KJKP Rad pravni vakum: Nit je imenovan novi vd direktora, niti je Arnautović penzionisana

Almir Bečarević, ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo oglasio se saopćenjem za javnost u kojem traži informaciju više o tome ko obavlja funkciju vd. direktora KJKP Rad. Radi se o kantonalnom komunalnom preduzeću čini Nadzorni odbor je na hitnoj sjednici (22.03.2023. godine ) usvojio odluku o imenovanju v.d. direktorice Vere Arnautović na period do 6 mjeseci, počevši od 27.03.2023. godine.

Ministar naglašava da je v.d. direktorici istekao mandat tokom prošle sedmice, a zbog stjecanja uslova za zasluženu penziju imenovane, trebalo je donijeti odluku o imenovanju novog v.d. direktora i što je, prema medijskim natpisima, bilo i učinjeno. S druge strane, tvrdi da Ministarstvo nije dobilo nikakvu obavijest o ovom imenovanju, čime se otvorila sumnja da se ovo imenovanje nije ni desilo.

Ovo ministarstvo je sa datumom 02.10.2023. godine zaprimilo akt iz KJKP Rad d.o.o. gdje se u potpisu pojavljuje v.d. direktorica Vera Arnautović i to sa stavljenim faksimilom, iako joj je sa 27.09.2023. godine istekao mandat, imenovanje do 6 mjeseci.

Istovremeno, Ministarstvo je došlo do saznanja da se imenovanje predloženog kandidata za v.d. direktora nije ni desilo, iz nama nepoznatih razloga, tako da sada imamo situaciju da Preduzeće dostavlja akte sa faksimilom direktorice kojoj je istekao mandat, a ne posjedujemo odluku da je bilo koji kandidat imenovan za v.d. direktora.

Zašto se na ovakav način Ministarstvo obraća javnosti?

– Već sedam dana ovo ministarstvo nema nikakvih informacija šta se dešava u preduzeću Rad te ovom prilikom upućujemo molbu cjelokupnoj javnosti da, ako neko ima bilo kakva saznanja o ovom, obavijesti Ministarstvo.

U saopćenju još podjsećaju da je ministarstvo je 04.10.2023. godine uputilo prijavu Uredu za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom sa zahtjevom za hitno djelovanje, kako bi se utvrdilo na koji način se koristi faksimil v.d. direktora, a kojoj, prema saznanjima ovog ministarstva nije produžen mandat jer je stekla sve uslove za penzionisanje. Da li je penzionisana? Ni za to nemamo informaciju, poručuje Bečarević.

Ovo ministarstvo se nada da javnost razumije zašto smo u proteklom periodu uporno ukazivali na određene anomalije koje proizvodi NO KJKP Rad, a sve u saradnji sa v.d. direktorima i sada smo došli u situaciju koja je sve samo ne zakonita.

Javno tražimo od Ureda da što hitnije reaguje, a javnost molimo da, ako neko ima korisne informacije o ovoj situaciji, iste dostavi u Ministarstvo.

www.tvsa.ba

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU