U Kotoru uhićen Kašćelan , navodni šef crnogorskog ‘kavačkog klana’

Crnogorska policija uhitila je Slobodana Kašćelana, koji u policijskim evidencijama važi za šefa „kavačkog klana“, jedne od navodno najmoćnijih kriminalnih organizacija na Zapadnom Balkanu, ali i Europi, javljaju u srijedu mediji u Podgorici

Kašćelan je uhićen u utorak navečer u Kotoru, a po pisanju crnogorskih Vijesti, sumnjiči ga se da je organizirao kriminalnu skupinu koja je počinila i planirala više teških kaznenih djela, za koje je zaprijećena kazna i do 40 godina zatvora.

Uz Kašćelana su, prema saznanjima podgoričkih medija, uhićena još najmanje četvorica njegovih suradnika.

Crnogorska policija priopćila je kako „poduzima planske aktivnosti usmjerene prema kriminalnim grupama“ te da je uhićeno više osoba.

Povodom uhićenja Kašćelana, najavljen je i susret potpredsjednika crnogorske vlade Dritana Abazovića, koji je istodobno i koordinator svih sigurnosnih službi, s čelnicima Uprave policije Crne Gore i ministarstva unutarnjih poslova.

Kako su mediji ranije pisali, “kavački klan“ je, uz „škaljarski kriminalni klan“, jedan od najopasnijih u regiji, a bave se prijevozom i trgovinom kokainom iz Južne Amerike u Europu. Ta dva klana, oba iz kotorskih predgrađa Kavač i Škaljari, po kojima su dobili ime, u brutalnom su ratu od 2015., koji je počeo nakon krađe 200 kilograma kokaina u Španjolskoj, a u njemu je stradalo blizu 50 pripadnika oba klana. U brutalnim likvidacijama plaćenih ubojica, u kojima su korišteni snajperi, pištolji, autobombe, stradale su najmanje tri slučajne žrtve. Prihodi od trgovine drogom te dvije kriminalne udruge, kako su ranije pisali mediji, broje se stotinama milijuna eura.

Policija u siječnju spriječila brutalnu likvidaciju Kašćelana

Crnogorsko Specijalno državno tužiteljstvo i službenici Sektora za borbu protiv organiziranog kriminala spriječili su ubojstvo Slobodana Kašćelana, koji je trebalo da bude likvidiran 22. siječnja dok je blindiranim automobilom dolazio na suđenje u Viši sud u Podgorici, gdje se vodi postupak protiv njega zbog kamatarenja. Kašćelan je prije dvije godine izručen u Crnu Goru iz Češke zbog tog suđenja, a nakon uplate jamstva od pola milijuna eura pušten je da se brani sa slobode.

Prema informacijama koje su ranije priopćene na konferenciji za medije, Kašćelan je tog dana trebalo da bude napadnut na jednom od križanja u Podgorici, aktiviranjem improvizirane eksplozivne naprave, koja bi uništila sve u radijusu od 100 metara.

Akcijom policije, pronađena je eksplozivna naprava velike razorne moći, ukupne težine 5,8 kilograma, od čega je u nju bilo smješteno oko 3,2 kg plastičnog eksploziva.

“Ova eksplozivna naprava, prema do sada prikupljenim dokazima, bila je pripremljena za kačenje na krov vozila u pokretu, i prema svom obliku i konstrukciji sastojala se od metalnog dijela u kojem se nalazio eksploziv, a preliminarna izvješća stručnih osoba govore da je ubojito djelovanje ove eksplozivne naprave najmanje 100 metara u promjeru od mjesta eksplozije”, pojasnio je tada specijalni tužitelj Saša Čađenović.

Tada je i pojašnjeno da je eksplozivna naprava ručno rađena kako bi joj se pojačalo razorna moć, te da bi to, da je napad na ulicama Podgorice uspio „bilo ravno katastrofi“, prenosi Hina.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU