13 C
Sarajevo
Petak, 9 lipnja, 2023

U maju otvaranje Kontakt tačke BiH sa EUROPOL-om

U Sarajevu je u utorak potpisan Pravilnik o radu i operativnoj saradnji zajedničke Kontakt tačke za Bosnu i Hercegovinu za saradnju s Evropskim policijskim uredom (EUROPOL), čime je ova država korak bliže uspostavljanju potpune suradnje s EUROPOL-om.

Pravilnik, koji je važan preduslov za uspostavljanje pune operativne saradnje s EUROPOL-om, potpisali su predstavnici policijskih agencija koje su uključene u rad Kontakt tačke, koja će, kako je danas najavljeno biti zvanično otvorena 9. maja, simbolično, na Dan Evrope.

Ceremoniji potpisivanja Pravilnika prisustvovali su ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić, šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Johann Sattler i šefica Odjela za strategije i vanjske odnose EUROPOL-a Patricia Silveira.

“Današnjom verifikacijom Pravilnika o radu i operativnoj saradnji učinjen je veliki korak za Bosnu i i Hercegovinu, jer će bitno olakšati naše pridruživanje Evropskoj uniji kao području slobode, bezbjednosti i pravde koje počiva na poštivanju temeljnih ljudskih prava”, rekao je Nešić.

Kako je rekao, ovim korakom se otklanja i posljednja formalna prepreka za cjelovitu i potpunu operativnost u saradanji Bosne i Hercegovine i ove vrlo važne međunarodne organizacije.

“Uvjereni smo da će EUROPOL, kao centar za podršku provođenja zakona i čvorište za razmjenu informacija o kriminalnim aktivnostima učiniti našu zemlju bezbjednijom i bližom porodici evropskih zemalja”, kazao je Nešić.

Dodao je kako se završetak radova na pripremi Kontakt tačke Bosne i Hercegovine sa EUROPOL-om, koja će biti smještena u prostorijama Ministarstva sigurnosti BiH, biti završeni u maju ove godine kada će biti i svečano otvorena.

Šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Johann Sattler istakao je kako je riječ o izuzetno vaznom koraku u pravcu operacionalizacije i sporazum koji BiH ima potpisan s EUROPOL-om.

Govoreći o tome koji su naredni koraci, Sattler je kazao kako je u toku realizacija donacije informatičke opreme koju EU osigurava, a drugi korak podrazumijeva rekonstrukciju prostorija u Ministarstvo gdje će se nalaziti Kontakt tačka. Svi radovi trebali bi biti gotovi do 9. maja.

Sattler je ukazao na značaj saradnje sa EUROPOL-om u kontekstu borbe protiv organiziranog kriminala, ekonomskog kriminala, terorizma, cyber kriminala, ilegalnih migracija, krijumčarenja narkotika, seksualne eksploatacije.

“Sada se od BiH očekuje da još i više pokaže rezultate u borbi protiv organizovanog kriminala i korupicije, koji su, izemđu ostalog, jasno navedeni među 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije iz 2018. Bosna i Hercegovina će imati priliku da koristi sve instrumente EU-a koji su joj dostopuni u borbi protiv organizovanog kriminala i transnacionalnih prijetnji”, zaključio je Sattler.

Šefica Odjela za strategije i vanjske odnose EUROPOL-a Patrícia Silveira kazala je kako današnje potpisivanje predstavlja važan korak ka punoj operacionalizaciji sporazuma koji je potpisan sa EUROPOLO-om, a istovremeno signal potvrde i opredjeljenja svih domaćih vlasti da se krene u tom pravcu.

“Izuzetno je važno da se zajednički suprotstavljamo svim kriminalnim prijetnjama i time radimo na unapređenju i osjećaja sigurnosti kod građana. Važnije je nego ikada da udružimo snage u borbi protiv različitih oblika kriminaliteta”, zaključila je Silviera.

AA

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU