U minobacačkom napadu 14 mrtvih na pijaci u Afganistanu

Najmanje 14 osoba ubijeno na pijaci na sjeveru Afganistana u minobacačkom napadu talibana, saopćili su u subotu zvaničnici.

Nekoliko granata pogodilo je pijacu u oblasti Khwaja Sabz Posh pokrajine Faryab, saopćio je portparol afganistanske vojske Hanif Rezaee.

– Četrnaest civila je ubijeno i 40, među kojima su žene i djeca, ranjeno – izjavio je Rezaee za AFP.

Kazao je da su talibani pokušali da pogode vojni kontrolni punkt u blizini pijace. Pobunjenička grupa nije odmah komenirala njegove tvrdnje.

Naem Musamim, direktor Odjela za javno zdravstvo u Faryabu, kazao je da je 39 ranjenih osoba, među kojima je četvero djece, prebačeno u lokalne bolnice, a one u kritičnom stanju su prebačene u bolnice u gradu Mazar-i-Sharif u pokrajini  Balkh.

Novo nasilje u Afganistanu desilo se u jeku sukoba između talibanskih pobunjenika i afganistanskih snaga sigurnosti, uprkos sastancima između talibanskih i američkih predstavnika u Dohi u cilju okončanja sukoba.

Očekuje se da eventualni mirovni sporazum s talibanima sadrži dva ključna uvjeta – američko povlačenje iz Afganistana i obavezivanje militanata da neće otvarati baze za teroriste, što je bio glavni povod američke invazije na Afganistan prije skoro 18 godina.

Pobunjenici će se u nedjelju sastati s predstavnicima raznih sektora afganistanskog društva u okviru mirovnog procesa.

(FENA) J.Č.


Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU