6 C
Sarajevo
Nedjelja, 28 studenoga, 2021
Još

  U minobacačkom napadu 14 mrtvih na pijaci u Afganistanu

  ()

  Najmanje 14 osoba ubijeno na pijaci na sjeveru Afganistana u minobacačkom napadu talibana, saopćili su u subotu zvaničnici.

  Nekoliko granata pogodilo je pijacu u oblasti Khwaja Sabz Posh pokrajine Faryab, saopćio je portparol afganistanske vojske Hanif Rezaee.

  – Četrnaest civila je ubijeno i 40, među kojima su žene i djeca, ranjeno – izjavio je Rezaee za AFP.

  Kazao je da su talibani pokušali da pogode vojni kontrolni punkt u blizini pijace. Pobunjenička grupa nije odmah komenirala njegove tvrdnje.

  Naem Musamim, direktor Odjela za javno zdravstvo u Faryabu, kazao je da je 39 ranjenih osoba, među kojima je četvero djece, prebačeno u lokalne bolnice, a one u kritičnom stanju su prebačene u bolnice u gradu Mazar-i-Sharif u pokrajini  Balkh.

  Novo nasilje u Afganistanu desilo se u jeku sukoba između talibanskih pobunjenika i afganistanskih snaga sigurnosti, uprkos sastancima između talibanskih i američkih predstavnika u Dohi u cilju okončanja sukoba.

  Očekuje se da eventualni mirovni sporazum s talibanima sadrži dva ključna uvjeta – američko povlačenje iz Afganistana i obavezivanje militanata da neće otvarati baze za teroriste, što je bio glavni povod američke invazije na Afganistan prije skoro 18 godina.

  Pobunjenici će se u nedjelju sastati s predstavnicima raznih sektora afganistanskog društva u okviru mirovnog procesa.

  (FENA) J.Č.


  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  NAJNOVIJE VIJESTI
  Možda vas zanima I OVO