U Mrkonjić Gradu obilježena 77. godišnjica od prvog zasjedanja ZAVNOBiH-a

U Mrkonjić gradu je obilježena 77. godišnjica od prvog zasjedanja ZAVNOBIH-a

Antifašisti širom Bosne i Hercegovine okupili su se na mjestu, gdje je na današnji dan 1943. godine donesena odluka o obnovi državnosti BiH i uspostavljanju njenih istorijskih granica.

Ove godine je bio nešto manji broj okupljenih zbog epidemiološke situacije, ali poruke su jasne – da se okrenemo jedni prema drugima, poštovati i uvažavati, kao što je navedeno u rezoluciji ZAVNOBIH-a.

“Dan državnosti BiH, jedine države koju ja imam, i sramotno je što se ovako dešava. Oronula zgrada iza mene je sramota za Republiku Srpsku i za kompletnu državu, što se ne dozvoljava da se ona renovira”, rekao je Bećir Varupa iz Viteza.

Prije tačno 77 godina, Vijećnici ZAVNOBIH-a, njih ukupno 247 iz svih dijelova zemlje, usvojili su Rezoluciju o osnivanju ZAVNOBiH-a i Proglas narodima Bosne i Hercegovine u kojima je rečeno da je Bosna i Hercegovina jedinstvena i nedjeljiva država, ni srpska ni hrvatska ni muslimanska nego i srpska i muslimanska i hrvatska, zbratimljena zajednica u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost Muslimana, Srba i Hrvata, ali i svih ostalih naroda koji u njoj žive.

ZAVNOBiH je bio najviši državni organ antifašističkog pokreta u Bosni i Hercegovini tokom Drugog svjetskog rata, te se razvio kao nosilac bosanskohercegovačke državnosti. (Izvor: BHRT)

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU