-4.1 C
Sarajevo
Utorak, 7 veljače, 2023

U Mrkonjić Gradu obilježena 77. godišnjica od prvog zasjedanja ZAVNOBiH-a

U Mrkonjić gradu je obilježena 77. godišnjica od prvog zasjedanja ZAVNOBIH-a

Antifašisti širom Bosne i Hercegovine okupili su se na mjestu, gdje je na današnji dan 1943. godine donesena odluka o obnovi državnosti BiH i uspostavljanju njenih istorijskih granica.

Ove godine je bio nešto manji broj okupljenih zbog epidemiološke situacije, ali poruke su jasne – da se okrenemo jedni prema drugima, poštovati i uvažavati, kao što je navedeno u rezoluciji ZAVNOBIH-a.

“Dan državnosti BiH, jedine države koju ja imam, i sramotno je što se ovako dešava. Oronula zgrada iza mene je sramota za Republiku Srpsku i za kompletnu državu, što se ne dozvoljava da se ona renovira”, rekao je Bećir Varupa iz Viteza.

Prije tačno 77 godina, Vijećnici ZAVNOBIH-a, njih ukupno 247 iz svih dijelova zemlje, usvojili su Rezoluciju o osnivanju ZAVNOBiH-a i Proglas narodima Bosne i Hercegovine u kojima je rečeno da je Bosna i Hercegovina jedinstvena i nedjeljiva država, ni srpska ni hrvatska ni muslimanska nego i srpska i muslimanska i hrvatska, zbratimljena zajednica u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost Muslimana, Srba i Hrvata, ali i svih ostalih naroda koji u njoj žive.

  Stiže jesen u BiH/ Tropski dani se više ne vraćaju...

ZAVNOBiH je bio najviši državni organ antifašističkog pokreta u Bosni i Hercegovini tokom Drugog svjetskog rata, te se razvio kao nosilac bosanskohercegovačke državnosti. (Izvor: BHRT)

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

Supported by TNT Grupacija
MOŽDA VAS ZANIMA
Supported by TNT Grupacija spot_img
DRUGI UPRAVO ČITAJU