U napadu izraelskih snaga u Al-Aksi povrijeđeno 215 Palestinaca

Više od 215 osoba povrijeđeno je tokom intervencije izraelskih snaga protiv Palestinaca u kompleksu Al-Akse u Jerusalemu

Palestinski Crveni polumjesec saopćio je da je najmanje 80 povrijeđenih osoba prevezeno u bolnice, a da je među povrijeđenim bilo i više uposlenika te humanitarne organizacije, , javlja Anadolu Agency (AA).

U saopćenju se također navodi da izraelske snage nisu dozvolile grupi humanitaraca palestinskog Crvenog polumjeseca da uđu u kompleks Al-Akse.

Reporter AA javlja da iznad kompleksa Al-Akse letjela i bespilotna letjelica izraelske policije.

Nedugo nakon toga, izraelska policija je pokrenula novu veliku intervenciju protiv Palestinaca u tom svetom kompleksu.

Glasnogovornik Fondacije islamskih vakufa Firas Dibs je saopćio da je izraelska policija hapsila i ranjene Palestince dok su prevoženi ka bolnici.

Fotoreporter AA Mostafa Alkharouf ranjen je tokom intervencije izraelske policije u kompleksu Al-Akse. Plastičnim metkom je pogođen u prsa, a na sličan način je ranjen u leđa i dok je izvještavao o intervenciji izraelske policije koja se dogodila 7. maja.

Još nekoliko reportera povrijeđeno je tokom izraelske intervencije protiv okupljenih u kompleksu Al-Akse.

Palestinci u Jerusalemu (Al-Quds) već nekoliko dana protestiraju zbog izraelskih racija i sudskih odluka o protjerivanju palestinskih porodica iz Sheikh Jarraha. Situacija je eskalirala nakon što su izraelske snage u petak intervencijom pokušale rastjerati vjernike iz kompleksa Al-Akse.

Stotine Palestinaca povrijeđene su tokom napada izraelskih snaga, a brojne zemlje i međunarodne organizacije su najoštrije osudile izraelske napade.

I jutros su izraelske snage intervenirale protiv Palestinaca koji su se okupili nakon klanjanja sabah-namaza kako bi spriječili ulazak ekstremnih jevrejskih grupa u kompleks Al-Akse.

“Al-Aksa, život i krv za tebe ćemo dati”, uzvikivali su Palestinci i poručili da nemaju namjeru da napuste kompleks Al-Akse.

Izraelske snage su potom intervenirale upotrebom velike količine suzavca, plastične municije i šok bombe.

Ekstremne jevrejske grupe jučer i danas obilježavaju “Dan Al-Qudsa” u znak sjećanja na dan kada je Izrael na koncu Šestodnevnog rata 1967. godine okupirao Al-Quds. Tim povodom su pozvali radikalne Jevreje da uđu u kompleks Al-Akse.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU