U NAREDNOM RAZDOBLJU: Znamo što čeka odbojkaše, velika promjena prije OI 2028.

Sastanak vijeća tog tijela održan je danas u sjedištu Svjetske odbojkaške federacije FIVB u Lausanni.

U njemu se detaljno opisuje plan i organizacija natjecanja od 2025. do 2028. godine.

Olimpijske igre će se prvi put održati u Parizu 2024. godine. U obje konkurencije bit će po 12 momčadi u tri skupine s po četiri selekcije. Dvije najbolje ekipe idu u četvrtfinale, te dvije najbolje trećeplasirane ekipe. Momčad koja je nakon prve faze bila rezultatski najbolja, igrat će s jednom od trećeplasiranih.

2025. godine SP će se igrati u formatu od 32 momčadi u obje konkurencije. I 8 skupina s četiri ekipe. Plasman automatski osiguravaju domaćini ili domaćin natjecanja, aktualni svjetski prvak, tri reprezentacije s kontinentalnih prvenstava 2023. i 15 momčadi na temelju FIVB rang liste nakon završetka reprezentativnih natjecanja u godini prije Svjetskog prvenstva, tj. 2024. Plasman u osminu finala osiguravaju dvije najbolje selekcije iz skupine pa se igra po nokaut sustavu.

Od sada će se SP igrati svake neparne, a kontinentalna prvenstva svake parne godine. Najveća novost je da se otkazuju kvalifikacijski turniri za plasman na OI 2028. u Los Angelesu. Ekipe će na to natjecanje ići na temelju rezultata na Svjetskom kupu i Europskom prvenstvu te prema FIVB rang listi.

Za odbojkašice ovisi o poretku FIVB-a nakon sljedećeg ciklusa Lige nacija hoće li nastupiti na Olimpijskim igrama u Parizu, budući da su svoju priliku propustile u Tokiju. Naše će nas dame predstavljati u Parizu kao europske viceprvakinje, a potom i na SP 2025. kao dvostruke uzastopne prvakinje.

www.sportskacentrala.com

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU