7 C
Sarajevo
Subota, 25 rujna, 2021

U Novom Travniku kreće eksploatacija kamena gabra

Ugovor o koncesiji za eksploataciju arhitektonsko – građevinskog kamena gabra na lokalitetu “Staište” – općina Novi Travnik potpisan je jučer u Travniku.

Ugovor su potpisali Nisvet Hrnjić, ministar Ministarstva privrede, u svojstvu koncesora, i Marin Martinović, direktor “SPR” d.o.o. Vitez, u svojstvu koncesionara, prenosi Akta.

Ovim ugovorom koncesionar se obavezuje da obavlja eksploataciju u skladu sa odredbama važećih propisa o eksploataciji mineralnih sirovina i riješi imovinsko pravne odnose prije ulaska u posjed.

Dodijeljenom koncesijom omogućava se korištenje prirodnog resursa, građevinskog kamena gabra, sa područja našeg kantona u izradi dekorativnog kamena koji ima široku primjenu građevini i arhitekuri. Koncesija za eksploataciju arhitektonsko – građevinskog kamena gabra sa lokaliteta „Staište“ imat će pozitivnan efekat na budžet općine Novi Travnik, kojoj će prema zakonu pripasti 60% naknade za koncesiju, a pozitivno će se odraziti i u vidu otvaranja novih radnih mjesta.

“Velika geološka raznolikost područja Srednjobosanskog kantona pruža brojne mogućnosti za pronalaženje ležišta kvalitetnog arhitektonsko-građevinskog kamena u različitim tipovima stijena, a potrebe tržišta za kvalitetnim kamenom nikad nisu bile veće. Zbog navedenog, Ministarstvo privrede će i u narednom periodu da provodi aktivnosti na promociji istraživanja, eksploatacije i prerade domaćih vrsta kamena na području našeg kantona”, navodi se u saopćenju Ministarstva privrede.

0 0 Glasovi
Article Rating
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
- Oglašavanje -
NAJNOVIJE
Možda vas zanima