U posljednjih sedam dana za 36 stranih državljana mjera protjerivanja iz BiH

Služba za poslove sa strancima, u posljednjih sedam dana, zbog nezakonitog ulaska ili boravka, izrekla je mjeru protjerivanja za 36 stranih državljana sa zabranom ulaska i boravka u BiH, među kojima su državljani Maroka, Libije, Alžira, Pakistana, Iraka, Irana, Zapadne Sahare, Albanije, Španije i Srbije.

Na području Unsko-sanskog, Sarajevskog i Tuzlanskog Kantona inspektori za strance u saradnji sa policijskim službenicima u posljednjih sedam dana provodili su aktivnosti kontrole kretanja i boravka stranaca usmjerene na kontrolu mjesta na kojima se okupljaju migranti te inspekcijski nadzor nad pravnim i fizičkim osobama koji pružaju usluge smještaja stranim državljanima, saopćeno je iz Službe za poslove sa strancima.

Navedeni strani državljani su, kako se navodi u saopćenju, stavljeni pod nadzor u Imigracioni centar ili im je ograničeno kretanje na određeno mjesto do udaljenja sa teritorije BiH.

U objektima na području Bihaća i Tuzle, prilikom provođenja inspekcijskog nadzora utvrđene su određene nepravilnosti, te su vlasnicima objekata koji su pružali usluge smještaja stranim državljanima izdati prekršajni nalozi zbog nepoštivanja zakonskih odredbi.

Služba za poslove sa strancima u istom periodu udaljila je sa teritorije BiH osam stranih državljana. U saradnji Službe za poslove sa strancima i Međunarodne organizacije za migracije u zemlju porijekla vraćena su četiri državljanina Afganistana, dok je Služba samostalno realizovala dobrovoljni povratak za četiri državljana Turske koji su vraćeni u zemlju porijekla.

Služba za poslove sa strancima od početka ove godine registrirala je 13.935 migranata koji su iskazali namjeru podnošenja zahtjeva za azil u BiH, od čega je samo u posljednjih sedam dana registrirano 207 migranata.

U privremenim prihvatnim centrima trenutno boravi 6.468 migranta.

Služba za poslove sa strancima će, kako navode, u skladu sa svojim nadležnostima i kapacitetima nastaviti sa pojačanim operativnim aktivnostima, kao odgovor na povećan priliv migranata u BiH, navodi se u saopćenju.

Služba za poslove sa strancima kontinuirano provodi pojačane operativne aktivnosti usmjerene na kontrolu kretanja i boravka stranaca u BiH u cilju suzbijanja ilegalnih migracija i udaljenja ilegalnih migranata iz Bosne i Hercegovine.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU