15 C
Sarajevo
Nedjelja, 26 rujna, 2021

U RS-u počeli radovi na izgradnji prve dionice na Koridoru 5 C

U naselju Tovira kod Doboja danas su počeli radovi na prvim kilometrima Koridora 5 C, koji će prolaziti kroz teritoriju Republike Srpske (RS).

U pitanju je prva faza dionice na pravcu Johovac (Tovira) – Rudanka (Kostajnica) u dužini od 5,65 kilometara, u vrijednosti od 70 miliona evra, a bit će finansirana kreditnim sredstvima Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i grant sredstvima Investicionog okvira za zapadni Balkan.

Predsjednica RS-a Željka Cvijanović je uvjerena da će biti ostvaren cilj izgradnje mreže autoputeva u RS, dok je ministar saobraćaja i veza Neđo Trninić dodao da je cilj da se do 2030. godine izgradi oko 420 kilometara.

Entitetski premijer Radovan Višković rekao je da je za Vladu važno da se nastavljaju javne investicije koje omogućavaju zapošljavanje radnika i povećanje BDP-a.

Najavio je i da će u narednih 20-ak dana biti održana posebna sjednica Narodne skupštine RS-a kako bi bio usvojen plan parcelacije za izgradnju autoputa do Rače i granice sa Srbijom, koja će u julu početi da gradi most na Rači.

On ističe da će se tom dionicom graditi i gasovod.

- Oglašavanje - u rs-u počeli radovi na izgradnji prve dionice na koridoru 5 c

– Radit ćemo sve da otvorimo javne radove i u sektorima energetike i ostalim oblastima kako bismo život ljudi u RS-u učinili što boljim i da zaustavimo njihov odlazak s ovih prostora – ustvrdio je Višković.

Autoput na Koridoru 5 C kroz RS, čija je ukupna dužina 46,6 kilometara, bit će izgrađen u četiri faze, a vrijednost kompletnog projekta od Doboja do Vukosavlja procijenjena je na 500 miliona eura.

(FENA) M.B.

http://www.fena.ba/article/1091843/u-rs-u-poceli-radovi-na-izgradnji-prve-dionice-na-koridoru-5-c


0 0 Glasovi
Article Rating
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
- Oglašavanje -
NAJNOVIJE
Možda vas zanima