U saobraćajnim nesrećama na cestama u BiH u 2021. poginulo 255 osoba

Na bh. cestama u 2021. dogodilo se ukupno 30.238 saobraćajnih nezgoda, od čega 6.931 s poginulim i povrijeđenim osobama, te 23.307 s materijalnom štetom.

U saobraćajnim nezgodama u Bosni i Hercegovini smrtno je stradalo 255 osoba, dok je 9.799 zadobilo teže ili lakše tjelesne povrede.

Tokom protekle godine registrovano je 535 ili 1,8 posto nezgoda više u odnosu na 2020.

Broj saobraćajnih nezgoda sa poginulim/povrijeđenim osobama je povećan za 671 nezgodu ili 10,72 posto.

Kada su u pitanju saobraćajne nezgode sa materijalnom štetom u protekloj godini registrovano je 136 ili 0,58 posto nezgoda manje u odnosu na 2020., što je djelimično posljedica i sve češće upotrebe Europskog obrasca za saobraćajne negode od strane vozača koji su učestvovali u saobraćajnoj nezgodi sa manjom materijalnom štetom.

Veliki broj saobraćajnih nezgoda na bh. cestama, između ostalog, rezultat je nepoštivanja saobraćajnih pravila i propisa, kao i niskog nivoa saobraćajne kulture i većeg broja učesnika u saobraćaju.

Nepropisna brzina i brzina neprilagođena uslovima na cestama su jedan od najčešćih uzročnika saobraćajnih nezgoda, slijede saobraćajne nezgode nastale pod uticajem alkohola i drugih opojnih sredstava, zatim nezgode koje su rezultat radnji vozilom u saobraćaju, te ostali uzroci koji podrazumijevaju nepoštivanje saobraćajne/prometne signalizacije, itd, objavio je BIHAMK.

Fena

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU