U Sarajevu i Visokom kvalitet zraka jutros vrlo nezdrav

Kvalitet zraka jutros je vrlo nezdrav na području Ilijaša, Sarajeva i Visokog, dok je u većini ostalih većih gradova u Bosni i Hercegovini, kao što u Zenica, Banja Luka, Tuzla, nezdrav. 

Indeks kvaliteta zraka jutros u 9.00 sati na području Ilijaša iznosio je 253, u Sarajevu 245, a na području Visokog 206.

U takvim uvjetima kod osoba s respiratornim oboljenjima poput astme moguća su značajna pojačanja simptoma i intenziteta bolesti, a povećana je vjerovatnoća negativnih posljedica po respiratorne organe cjelokupnog stanovništva.

Oboljeli od plućnih bolesti i bolesti srca, trudnice, djeca i stariji, moraju izbjegavati bilo kakve aktivnosti tokom boravka vani. I svi ostali morali bi izbjegavati produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani, navode iz Ekoakcije koja prikuplja i objavljuje podatke o kvalitetu zraka na području Bosne i Hercegovine.

Indeks kvaliteta zraka u Zenici je u 9.00 sati iznosio 190, Vogošći 170, Lukavcu 164, te Banjoj Luci i Tuzli 155 i zrak je nezdrav za stanovništvo.

U takvim uvjetima moguća je pojava pojačanih simptoma i intenziteta bolesti kod osoba s bolestima srca i disajnih organa, poput astme. Svi ostali bi mogli početi osjećati negativan utjecaj zagađenja na zdravlje.

www.tvsa.ba

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU