U Sarajevu održana mirna šetnja podrške narodu Palestine: U Gazi su ubijena sva ljudska prava

Unatoč snijegu i niskim temperaturama više desetina građana okupilo se u nedjelju u Sarajevu, glavnom gradu Bosne i Hercegovine, na skupu i mirnoj šetnji podrške palestinskom narodu, koji je duže od dva mjeseca na meti brutalnih napada izraelske vojske.

Organizator skupa i mirne šetnje je Udruženje egipatske dijaspore u Bosni i Hercegovini, a građani su se najprije okupili ispred Aria centra (nekadašnji BBI), gdje su istakli transparente podrške palestinskom narodu, kao i zastave Palestine i Bosne i Hercegovine. Građani su, između ostalih, nosili transparente „Bosna i Hercegovina protiv genocida“, „Slobodna Palestina“, „Svakih 10 minuta gine jedno dijete u Gaze“, „Joe Biden, ubica palestinske djece“.

Jusuf El-Sharkawi, ispred Udruženja egipatske dijaspore i jedan od organizatora današnjeg skupa, kazao je novinaru Anadolu kako je glavna poruka današnjeg skupa „stop ubijanju civila“.

“Naša glavna poruka jeste da smo mi protiv ubijanja civila. Civili ne mogu biti kolateralna šteta”, kazao je El-Sharkawi, te dodao:

“Prije mjesec dana imali smo proteste i tada smo govorili o 11.000 stradalih civila, a danas smo blizu 20.000 civila koje je ubila izraelska vojska.”

– Poznat scenario –

Aktivistica Maksida Kravić na proteste je stigla noseći transparent „Bosna i Hercegovina protiv genocida“. Ona je za AA kazala kako je ono što se danas dešava u Gazi strašno.

“Danas je 10. decembar, Dan ljudskih prava, mislim da su sva ljudska prava ubijena u Gazi. Ona se upravo sad u ovom momentu ubijaju, ubijaju se djeca, civili, ranjenici, napadaju se bolnice”, kazala je Kravić.

Naglasila je kako Bosna i Hercegovina, u kojoj se desio genocid, vrlo dobro zna taj scenario kada cijeli svijet samo gleda i ne poduzima ništa.

“Ne smijemo prestati da protestujemo i da pozivamo svijet da se zaustavi ovo što se dešava u Gazi, a to je ubijanje, ratni zločin, genocid”, podvukla je Kravić.

– “Sarajevo i Bosna prošli kroz isti pakao” –

Kako bi iskazala podršku palestinskom narodu na današnji skup stigla je i Amina Tvrtković, koja je istakla kako je veoma važno danas biti uz Palestince.

“Podrška narodu Pasetine. Mi znamo da je naša snaga na ulicama, ne možemo ništa drugo. Ovo je znak podrške njima. Protiv smo onoga što se dešava tamo (u Gazi) i jedina prava riječ za to je genocid”, rekla je Tvrtković.

Dodala je kako je veoma važno da Sarajevo podigne glas, jer je to gradi koji je prije 30 godina prošao kroz isti pakao.

“Bosna i Sarajevo su prošli torture rata, dio Bosne i Hercegovine preživio je genocid. Doživijeli su glad, bombardovanje, masakre, i zato je važno. Narod Sarajeva to najbolje zna i najbolje može iskazati podršku”, zaključila je Tvrtković.

Nakon okupljanja ispred ARIA centra, kolona građana zaputila se pored zgrade Predsjedništva BiH, Parlamentarne skupštine BiH, a planirano je da mirna šetnja završi ispred Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine.

Na čelu kolone istaknut je transparent sa porukom: “Mi branimo pravo na život i ravnopravnost, a vi branite genocid i aparthejd. Mi smo uz međunarodno pravo i rezolucije UN-a, a vi? Oni koji podržavaju Izrael su protiv međunarodnog prava i podržavaju genocid i etničko čišćenje.” Na tranparentu su istaknuti brojevi žrtava u Gazi.

U Sarajevu su ranije u organizaciji Palestinske zajednice u Bosni i Hercegovini organizirane dvije protestne šetnje za Palestinu. Protesti podrške Palestini organizovani su i u Tuzli, Mostaru, Zenici i drugim gradovima. Bosne i Hercegovine.​​​​​​​

www.tvsa.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU