U Sarajevu praznična atmosfera uoči Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine

U susret 1. martu, Danu nezavisnosti Bosne i Hercegovine, ulice glavnog grada Sarajeva ukrašene su velikim brojem državnih bosanskohercegovačkih zastava, a na ulicama se osjeti praznična atmosfera.

Na zgradi iznad antifašističkog spomenika ”Vječna vatra”, u prijestolnici Bosne i Hercegovine, postavljena je velika državna zastava koja dominira centralnom gradskom ulicom Maršala Tita.

Upravo u Titovoj ulici istaknut je i transparent s porukom “Sretan Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine”. U ulici Ferhadija, glavnom sarajevskom gradskom šetalištu, također je primjetna praznična atmosfera.

Sutrašnji praznik obilježava se povodom uspješno provedenog referenduma o nezavisnosti Bosne i Hercegovine, održanog 29. februara i 1. marta 1992. godine. Glasalo je tada 2.073.568 glasača (izlaznost 63,7 posto građana s pravom glasa u BiH). Za nezavisnost izjasnilo se čak 99,7 posto osoba izašlih na referendum.

Referendumsko pitanje glasilo je: ”Jeste li za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana, naroda Bosne i Hercegovine – Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive?“.

Nakon izglasavanja nezavisnosti, Bosnu i Hercegovinu priznale su mnoge zemlje svijeta i država je nedugo zatim postala punopravni član Ujedinjenih nacija (UN), kao i brojnih drugih međunarodnih organizacija.

AA

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU