U Srbiji kolektivni imunitet tek s više od četiri miliona vakcinisanih

U Srbiji se vakcinisalo gotov tri miliona stanovnika

Srbija bi mogla dosegnuti razinu kolektivnog imuniteta ako u sljedećih par mjeseci uspije cijepiti više od četiri milijuna stanovnika, kažu stručnjaci, dok se kampanja imunizacije približava tri milijuna primijenjenih doza, a dnevna statistika ne pokazuje osjetnije poboljšanje epidemiološke situacije

“Onog trenutka kada prijeđemo više od četiri milijuna cijepljenih, mi dnevno nećemo imati više od 100 novih slučajeva i bit će dovoljna jedna dobro opremljena covid bolnica, a cijeli zdravstveni i društveni sustav mogli bi se vratiti u normalu”,  rekao je u srijedu za Radio-televiziju Srbije virusolog i mikrobiolog dr. Milanko Šekler.

Srbija se, prema posljednjim podacima, bliži tromilijuntoj datoj dozi, dok je Beograd na korak do milijunte doze, što je oko 40 posto cijepljenih punoljetnih stanovnika srbijanske prijestolnice.

Istodobno, epidemiološki presjeci ne svjedoče o znatnijoj promjeni trenda u padu broja umrlih, novozaraženih, niti osjetnije olakšanje za bolničke covid odjele na dnevnoj razini.

Između utorka i srijede koranavirus odnio je još 37 života, a od 15.047 testiranih uzoraka registrirana su 2864 nova slučaja zaraze, dok je bolničkom liječenju 6388 pacijenata, od kojih 228 trebaju respiratore.

S 3.726.602 testiranih uzoraka među kojima je registriran ukupno 670.801 slučaj zaraze i 6905 umrlih, Srbija ima stopu smrtnosti od 0,91 posto i po broju umrlih na milijun stanovnika nalazi se na 59. mjestu svjetske korona liste koju vodi specijalizirani portal worldometers.info na temelju podataka nacionalnih zdravstvenih sustava, prenosi Hina. 

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU