7 C
Sarajevo
Subota, 25 rujna, 2021

U tri osnovne i dvije srednje škole u RS izučavat će se kineski jezik

 U pet škola u Republici Srpskoj (RS) od naredne školske godine izučavat će se kineski jezik, a sredstva je osigurala Ambasada NR Kine.

U pitanju je vannastavna (fakultativna) aktivnost učenika u tri osnovne škole, u Istočnom Novom Sarajevu, Doboju i Bosanskom Šamcu te dvije gimnazije u Doboju i Banjoj Luci, a koji su iskazali interesovanje da uče kineski jezik.

Sporazum o obezbjeđivanju nastavnika kineskog jezika za potrebe izvođenja nastave na tom jeziku u školama u RS danas su u Banjoj Luci potpisali ministrica prosvjete i kulture Republike Srpske (RS) Natalija Trivić i ambasador Narodne Republike Kine u BiH Ji Ping.

Ambasador Ping je rekao da je u proteklom periodu ojačana saradnja između Kine i BiH, posebno RS.

-Zato nam treba više studenata koji znaju kineski jezik – rekao je Ping i dodao da je učenje kineskog jezika važno i za razvoj kulturne saradnje.

Ministrica Trivić je rekla da će, zahvaljući kineskoj Ambasadi u BiH, taj jezik predavati kvalifikovani nastavni kadar u RS, kao i svršeni studenti koji su izučavali kineski jezik.

Saradnja s Kinom se, kaže, odvija i putem Konfucijevog univerziteta, čime se šire kulturološke veze RS i Kine.

- Oglašavanje - u tri osnovne i dvije srednje škole u rs izučavat će se kineski jezik

-Ukoliko se bude iskazalo interesovanje, kineski jezik će se izučavati i u drugim školama u RS – istakla je ministriva prosvjete i kulture RS.

Katedra za kineski jezik ranije je uvedena na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu.

(FENA)


0 0 Glasovi
Article Rating
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
- Oglašavanje -
NAJNOVIJE
Možda vas zanima