U Tuzli akcija čišćenja ilegalnih deponija otpada (FOTO)

U Tuzli se danas provodi akcija čišćenja ilegalnih deponija otpada koja se provodi u okviru projekta “Let’s Do It – očistimo zemlju za 1 dan”.

Projekt koordinator Udruženja građana “Multi” Tuzla Amar Kavgić kaže da u BiH, prema nezvaničnim podacima, postoji 11 hiljada ilegalnih deponija otpada, a dodatni problem je taj što nemamo registar ni legalnih deponija.

-Još uvijek nemamo sistematski pristup ovom problemu – istakao je on.

U Tuzli su, kako je rečeno, zbog ogromnih količina otpada ugroženi brojni parkovi i izletišta.

– Sve je to produkt nesavjesnih pojedinaca, zato se nas oko hiljadu volontera okupilo danas da očistimo grad, ali i ukažemo na velike probleme. Mi imamo posebne akcije sadnje drveća gdje nastojimo obogatiti pluća našeg grada i do sada smo već zasadili oko 6000 sadnica u Tuzli. Na taj način pročišćavamo zrak na području grada – naglasio je Kavgić.

u tuzli akcija čišćenja ilegalnih deponija otpada (foto)
foto: let’s do it tuzla

Smatra kako mladi ljudi mogu dati veliki doprinos zaštiti životne sredine te jednom kada vide šta sami sebi radimo i kakvu si štetu nanosimo u prirodi, to itekako ostavlja utisak na sve njih.

-Poruka mladim ljudima je da se moraju što više angažovati na svemu onome što se radi u njihovoj zajednici, jer iako misle da to u ovom trenutku nije njihov problem i nešto što ih se ne treba ticati, u budućnosti će sigurno biti – potcrtao je.

Lokacije koje će biti obuhvaćene ovogodišnjom akcijom čišćenja su izletište “Ilinčica”, park “Slana Banja”, vidikovac “Kicelj”, most kod biše Livnice čelika i park kod BKC TK, kao i područja mjesnih zajednica: Pasci, Kiseljak, Mramor, Dobrnja, Lipnica, Solina, Breške i Slavinovići.

Akcije čišćenja “Let’s Do It – očistimo zemlju za 1 dan” traju već osam godina.

 


Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU