10 C
Sarajevo
Subota, 21 svibnja, 2022

  U Tuzli održan radni sastanak o provedbi federalnog Zakona o pravima boraca

  Radni sastanak ministra za boračka pitanja Tuzlanskog kantona, predstavnika boraca i resornog federalnog ministra Salke Bukvarevića, koji je održan jučer, iznjedrio je potencijalno rješenje za problem na koji su ukazivali pripadnici boračke populacije nakon usvajanja Zakona o pravima boraca na federalnom nivou zbog kojeg su ovaj zakon nazivali diskriminirajućim.

  Kako je zaključeno, resorno kantonalno ministarstvo krenut će u izmjene Zakona o dopunskim pravima boraca na području TK, te izmjenama federalnih Zakona o pripadnosti javnih prihoda i Zakona o dugu i zaduživanju osigurati dio nedostajućih finansijskih sredstava, saopćeno je iz Vlade TK.

  -Ono što je važno sa federalnog nivoa jeste jedno opšte raspoloženje, dobro raspoloženje, da se pristupi zajedničkom zahtjevu i izmjenama i dopunama Zakona o pripadnosti javnih prihoda kako bi kantoni dobili dodatna sredstva i kako bi ta sredstva bila usmjerena braniocima mlađim od 57 godina, a koji su u stanju potrebe – rekao je federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević.

  Ovaj zaključak bit će prezentiran Vladi FBiH i Parlamentu jer, kako tvrdi Bukvarević, Zakon o pripadnosti javnih prihoda treba dati jednak tretman svim građanima FBiH. Na taj način bila bi osigurana i dodatna sredstva za finansiranje boraca koji su u stanju socijalne potrebe, a mlađi su od 57 godina.

  -Mi smo zaključili nekoliko bitnih stvari. Da će Ministarstvo za boračka pitanja TK vrlo brzo završiti svoj rad na izmjenama i dopunama postojećeg Zakona o pravima braniteljske populacije. Da ćemo u izmjene i dopune ugraditi dobar dio prijedloga koji smo dobili sa ovog sastanka i da ćemo najduže za mjesec dana taj materijal uputiti u sva udruženja i kantonalne saveze da čujemo njihove prijedloge – istakao je ministar za boračka pitanja TK Amir Kulaglić.

  -Ako uspijemo da završimo izmjene i dopune tog zakona bit ćemo zadovoljni. Naravno sve boračke kategorije, udruženja i organizacije su dostavile svoje prijedloge kantonalnim savezima, a mi smo uputili Ministarstvu za boračka pitanja TK. Na ovom sastanku smo tražili od Ministarstva da uradi radni materijal izmjena i dopuna i usklađivanja sa federalnim zakonom o pitanjima boraca – dodao je predsjednik Koordinacije boračkih saveza TK Edin Hadžimuhamedović.

  Podsjećanja radi, Zakonom o demobilisanim borcima FBiH propisano je 16 prava, među kojima su redovne mjesečne naknade onima koji su bez ikakvih primanja, a stariji su od 57 godina. Uslov je da su najmanje godinu bili u odbrambenim redovima tokom proteklog rata u BiH i najmanje godinu u evidenciji nezaposlenih. Visina naknada bi zavisila od vremena provedenog u odbrambenim jedinicama.

  Rebalansom budžeta FBiH za 2019. godinu osigurano je 25 miliona KM za primjenu ovog zakona.


  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Kako ovaj članak smatrate korisnim...

  Pratite nas na društvenim mrežama

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  TNT Portal
  TNT Portalhttps://tntportal.ba/
  TNT Portal donosi najnovije vijesti iz BiH, lokalne vijesti iz BiH, oglase za posao i zanimljive članke.
  DRUGI UPRAVO ČITAJU
  MOŽDA VAS ZANIMA