U više gradova BiH akcija protiv krijumčara ilegalnih migranata

Osumnjičeni se terete i za neovlašten promet oružja i vojne opreme, kao i pranje novca

Po nalogu tužitelja Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, policijski djelatnici Granične policije BiH, zajedno sa partnerskim policijskim i sigurnosnim agencijama, provode jednu od najopsežnijih operacija u borbi protiv organizirane kriminalne skupine, čiji pripadnici su osumnjičeni da su radi sticanja nezakonite imovinske koristi u velikim iznosima, počinili krijumčarenje više stotina ilegalnih migranata kroz BiH i dalje prema Republici Hrvatskoj.

Također, osumnjičeni se terete i za neovlašten promet oružja i vojne opreme, kao i pranje novca, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Istragom je utvrđeno da je više od 20 državljana BiH, uglavnom s područja Bihaća i okolice, ali i drugih krajeva BiH, u drugoj polovici ove godine, vršilo kontinuirano nezakonito djelovanje na pronalasku, vrbovanju, krijumčarenju, transportu velikog broja ilegalnih migranata, uglavnom državljana Bliskog i Srednjeg Istoka i drugih afro-azijskih zemalja.

Zajedničkom operacijom Tužiteljstva BiH i Granične policije BiH, zajedno s partnerskim institucijama u BiH i inozemstvu, zadokumentirano je oko 30 organiziranih krijumčarskih transporta, u kojima je krijumčaren različiti broj ilegalnih migranata, najčešće u skupinama od više desetina, pa čak i preko stotine migranata.

Osumnjičeni su migrante uglavnom transportirali u blizinu kopnene ili riječne granice sa R Hrvatskom, najčešće na potezu od Bihaća do Bosanske Gradiške, te im organizirali dalji transport ili ih upućivali na nezakonit prelazak granice.

Prikupljeni su dokazi da su osumnjičeni navedenim kaznenim djelima, ostvarili nezakonitu imovinsku korist i bogaćenje u velikim iznosima, a dio novca su pokušavali ubaciti u legalne finansijske tokove te su počinili kazneno djelo pranja novca.

U operativnoj akciji sudjeluje više od stotinu policijskih djelatnika, a nakon provedenih aktivnosti, postupajući tužitelj donijet će odluku o daljim aktivnostima, te ćemo javnosti moći dati više informacija i detalja, navodi se u saopćenju Tužiteljstva BiH. (Fena)

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU