U Wuhanu sve više praznih bolničkih kreveta, stopa oporavka se povećava

Liječnik jedinice intenzivne njege sa sjedištem u Pekingu koji trenutno radi u Wuhanu – epicentru kineske epidemije koronavirusa – izjavio je u srijedu da se u bolnicama u gradu registruje sve veći broj praznih bolesničkih kreveta nakon što je veliki broj pacijenta koji su bili zaraženi virusom otpušten iz bolnica, piše Fena.

Liječnik Du Bin ipak je dodao da uvijek postoji mogućnost još jednog rasta broja novih slučajeva.

Du je kazao kako je moguće da je glavni uzrok smrtnosti među mlađim pacijentima preduga izloženost tretmanima s visokim dozama medikamenata koje izazivaju veću štetu nego korist.

Cao Bin, doktor specijaliziran za istraživanja bolesti respiratornog sistema koji rakođer boravi u Wuhanu, izjavio je novinarima: „Rat još nije završen“.

Cao je kazao da su kineski istražitelji provodili početne kliničke probe dva antivirusna lijeka i da će uskoro podijeliti rezultate testova sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom, prenosi Associated Press.

Xinhua je objavila da je stopa oporavka od nove koronavirusne bolesti (COVID-19) u kineskoj teško pogođenoj provinciji Hubei porasla sa 7,14 posto koliko je iznosila 12. februara na 53,81 posto u ponedjeljak.

U ponedjeljak je u bolnicama u Hubeiu otpušteno 2.410 pacijenata nakon oporavka, čime je ukupni broj otpuštenih pacijenata u provinciji bio 36.167.

Broj kreveta za liječenje pacijenata u teškim i kritičnim uvjetima u osnovi može udovoljiti zahtjevima u pokrajini, a Wuhan, glavni grad provincije i epicentar epidemije, ima više kreveta nego pacijenata, rekao je Yang Yunyan, zamjenik guvernera provincije, na konferenciji za novinare.

Wuhan ima 10 bolnica namijenjenih za liječenje pacijenata u teškim i kritičnim stanjima.

Ukupno je liječeno 3.728 pacijenata u teškim i kritičnim stanjima, rekao je Yang, ukazavši i na pad smrtnosti među pacijentima.

Od izbijanja bolesti, u Hubei je poslano preko 330 medicinskih timova koji čine više od 40.000 medicinskih radnika iz cijele Kine, prema pokrajinskoj zdravstvenoj komisiji, navodi Xinhua.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU