U Zenici komemoracija profesoru Kemalu Subašiću

Metalurško-tehnološki fakultet i Univerzitet u Zenici današnjom komemoracijom oprostili su se od penzionisanog prof. dr. sc. Kemala Subašića, koji je preminuo 1. januara u Zenici, a kojem će biti klanjana dženaza i obavljen ukop danas poslije ikindije-namaza u njegovom rodnom selu Biljani kod Ključa.

Rektor UNZE-a Jusuf Duraković kazao je da je profesor Subašić ostavio dubok trag na visoko obrazovanje u Zenici. Brojne su generacije diplomiranih mašinskih i metalurških inžinjera, koje je odškolovao i koji su danas okosnica privrednog razvoja u čitavoj Bosni i Hercegovini.

-Veliki trag uspješnog čovjeka, koji je bio prisutan i u društveno-političkim sredinama te koji je puno radio na edukaciji mladih ljudi. Bio je jedan od rijetkih ljudi koji je zagovarao i otvaranje Univerziteta u Zenici – ističe Duraković. 

O radu s profesorom Subašićem, podsjetili su doc. dr. Safet Hamedović i prof. dr. sc. Dževad Zečić, nekadašnji rektor UNZE-a.

Profesor Subašić rođen je 15. septembra 1941. godine u Biljanima. Diplomirao je 1964. godine na Prirodno-matematičkom fakultetu, grupa matematika, u Beogradu. Radio je u Školi za visokokvalifikovane radnike Željezare Zenica, zatim na Metalurškom fakultetu Zenica, Ekonomskom fakultetu u Sarajevu – Odjeljenje u Zenici (od 1975. do 1984. godine), Mašinskom fakultetu u Zenici, kao na Pedagoškoj akademiji UNZE-a, Filozofskom fakultetu u Tuzli…

Doktorsku disertaciju na temu “Matematički model optimalizacije potrošnje i troškova energije u kompleksu proizvodnje gvožđa” odbranio je 29. juna 1995. godine na Metalurškom fakultetu u Zenici. Za redovnog profesora, za naučne oblasti Matematičko modeliranje inženjerskih sistema i procesa te Primijenjena matematika, izabran je 21. decembra 2004. godine. Bio je rukovodilac Katedre za matematiku, fiziku i informatiku na Fakultetu za metalurgiju i materijale u Zenici.

Bio je član Matičarske komisije za osnivanje Pedagoške akademije u Zenici, a poseban doprinos dao je angažmanom u Centru vojnih škola i obrazovanju starješina Armije BiH. Dobitnik je i Zahvalnice i zlatnog slova “A” od Ratne oficirske škole ARBiH.

Dobitnik je i Povelje Društva matematičara, fizičara i astronoma BiH (1977. godine).

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU