U Zetri dosad cijepljeno oko 5.000 osoba – TNTPortal

Četvrti je dan imunizacije najstarijih građana Kantona Sarajevo. Oko 5.000 do sada je dobilo prvu dozu. Vakcinisani zadovoljni, osoblje profesionalno. Nakon revakcinacije, osoba stiče kovid pasoš i mogućnost da putuje. Zvaničnih informacija kada stižu nove vakcine nema.

– Kad pacijent dođe kod nas skeniramo zdravstvenu knjižicu da vidimo da li ima uputnicu za vakcinu. Ukoliko nema uputnicu mi je pravimo na licu mjesta i šaljemo ga ili kod ljekara, ako ima nekih hroničnih oboljenja, ili odmah na vakcinaciju – objašnjava Selma Hasanović, medicinska sestra u Trijažnom punktu 1.

– Po prijemu pacijenata pitamo za alergije, da li je prebolovao kovid, da li je bio u kontaktu unazad 15 dana s nekim ko je zaražen, da li ima hroničnih bolesti, terapiju. Ako nema, ide dalje na vakcinaciju. Ako ima nekih poteškoća, ako ima neku terapiju koja je kontraindikovana ide na pregled kod ljekara – dodaje Indira Hurić, radnica u Zavodu za medicinu rada.

Cijeli proces imunizacije zabilježen je u aplikaciji eVakcina. Ona će pacijentu nakon druge doze služiti kao potvrda i svojevrsni kovid pasoš.

– Imat ćete taj dokument uza s. Ako graničar bilo kojeg graničnog prelaza ne vjeruje da je vaš dokument validan, on može s vašeg dokumenta skenirati kod i dobiti apsolutno identičan dokument kao onaj koji mu pokazujete – ističe Edin Dautbegović, koordinator između Zavoda zdravstvenog osiguranja i firme Medit.

Imunizacija se, nažalost, vrši ograničenim količanama i isključivo doniranim cjepivima. Preostalo je još oko 5.000 doza. Kada će nove količine doći, kao i obično, ni nadležni nisu sigurni.

– Nas u maju čeka prihvat vakcine kroz Covax program koji smo nabavili u Federaciji BiH. Imaju naznake za dolazak izvjesne količine Pfizer vakcina kroz Evropsku komisiju također za kupovinu, međutim, mi još nemamo službene informacije o tome – navodi Aida Pilav, direktorica Zavoda za javno zdravstvo KS-a.

I tako već četvrti dan, bez ijednog problema, više od tisuću ljudi dnevno prođe ovaj proces. Naša zemlja dokazala je da ima sposobne ljude koji znaju raditi svoj posao. Za razliku od onih od kojih se očekuju da kupe cjepiva.

federalna.baIzvorni članak

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU