UBILI SU IH NJIHOVI “NAJBLIŽI”/ Od jula u Sarajevu 5 ubijenih žena, 2 ranjene

Samo u ovoj godini nekoliko puta stupce crne hronike ispunile su vijesti o ubistvima ili pokušajima ubistava u kojima su žrtve žene.

Irma, Sanela, Sumejja… imena su žena kojih više nema, koje su život tragično izgubile od bivših partnera, a kao motiv ubistva navode se zločini iz strasti i ljubomore.

U hotelu Alem na Vracama u julu ove godine ubijena je recepcionerka hotela. Ubio ju je gost hotela s kojim je navodno bila u vezi, a koji je nakon ubistva počinio samoubistvo.

Irmu Forić, dugogodišnju sekretaricu u Graničnoj policiji Bosne i Hercegovine i bivšu suprugu generala Oružanih snaga BiH Sakiba Forića koji trenutno obnaša funkciju ambasadora Bosne i Hercegovine u Islamskoj republici Pakistan, ubio je nevjenčani suprug Senad Basarić iz Mostara u septembru ove godine. Uviđajem je utvrđeno da je smrt nastupila nasilnim putem. Basarić je neko vrijeme bio u bjekstvu, te je u konačnici uhapšen i nalazi se u pritvoru.

ubili su ih njihovi “najbliži”/ od jula u sarajevu 5 ubijenih žena, 2 ranjene

Sumejju Dedović (1994) iz Goražda u oktobru ubio je momak ispred ugostiteljskog objekta u sarajevskom naselju Stup, rano ujutro. Po nalogu Tužilaštva pripadnici MUP-a KS uhapsili su 26-godišnjeg Edvina Avdića i 41-godišnjaka G. D. koji se dovode u vezu s ubistvom ženske osobe. Osumnjičeni Avdić se nalazi u pritvoru.

ubili su ih njihovi “najbliži”/ od jula u sarajevu 5 ubijenih žena, 2 ranjene

Sanelu Trstenu u Nedžarićima je početkom novembra ubio Nedžad Čaušević. Nakon što je ubio Sanelu koja je tog jutra krenula na radno mjesto u Bingo, Čaušević se uputio do porodične kuće gdje je ostavio svoj automobil, a potom se uputio ka lokalitetu Gušča Brdo u Općini Istočna Ilidža na kojem je izvršio samoubistvo. U rafalnoj pucnjavi u kojoj je ubijena Sanela, ranjena je i još jedna žena, zaposlenica KJKP Park koja je tog jutra također krenula na posao.

Devetog novembra u porodičnoj kući u Istočnom Sarajevu pronađena su beživotna tijela supružnika K. B. i S. B. U ovom tragičnom događaju supružnik je ubio suprugu, a potom sebe iz sada nepoznatih razloga.

U pucnjavi koja se dogodila 20. novembra u ulici Kujundžiluk na Baščaršiji ranjena je M. M. (1977) u noge i glavu, a njen napadač je pobjegao. Ranjena žena se srećom nalazi van životne opasnosti. Zbog pokušaja ubistva u noći između srijede na četvrtak uhapšen je M. K. (1977) u Sarajevu. Nakon kriminalističke obrade u MUP-u KS, predat je u nadležnost Tužilaštva KS.

U novembru ove godine nevjenčani suprug A. T. upao je u porodičnu kuću oca A. B. koju je potom napao nožem, a zatim i njenog oca. Njen otac I. B. potom je ranio napadača u glavu. A. B, već je bila korisnica Sigurne kuće, upravo zbog nasilja koje je trpila od svog nevjenčanog supruga.

Tim povodom razgovarali smo s psihologinjom-terapeutkinjom iz Sigurne kuće Dželilom Mujić-Čorbo koja nam je kazala kako je u proteklih deset godina koliko radi ova ustanova, pomoć zatražilo oko 2.000 žena.

“Ekstremne situacije su uvijek prisutne. Kada je u pitanju nasilje u porodici uvijek postoji rizik da krajnji cilj bude ubistvo. Ono što se radi u međuvremenu na kompletnoj prevenciji kako do toga ne bi došlo rade stručnjaci, institucije”, rekla je za Radiosarajevo.ba Mujić-Čorbo.

Kada je riječ o ljubomori kao motivima ubistava ili nasilja nad ženama, Mujić-Čorbo rekla je kako ljubomora nije zdrava u odnosima.

“Ljubomoru koriste kao izgovor za ljubav, a u principu se itekako treba posvetiti tome šta stoji ispod ljubomore, da li je ona patološka ili nije, te u kojem obimu utječe na nasilje”, rekla je Mujić-Čorbo za naš portal.

Podaci Fondacije Lokalne Demokratije utjecali su na odluke, promjene svijesti i zakonodavstva kada je u pitanju nasilje u porodici.

“To nije privatna stvar, to je zaista javni i društveni problem, ali je prije svega krivično djelo koje kao takvo ima veći i širi utjecaj, rekla nam je Mujić-Čorbo.

Smatra kako mi kao u društvo nismo u potpunosti zakazali kada su u pitanju slučajevi nasilja u porodici, jer je urađeno mnogo toga po tom pitanju, ali je ostalo i mnogo posla da se uradi.

“Međuinstitucionalna saradnja je ovdje ključna. To podrazumijeva zakone, pravosuđe, oštrije kazne i tretmane svih onih koji su pogođeni nasiljem u porodici”, rekla je Mujić-Čorbo navodeći kako velikim problemom smatra to što se ne radi ništa sa nasilnicima.

“Mi radimo sa ženama i djecom, ali ne i s nasilnicima. Onog trenutka kada žena prijavi nasilje, kada podigne krivičnu prijavu, njen problem postaje veći nego u trenutku kada ona to ne prijavljuje. Mi u KS-u izričemo zaštitne mjere da se žena koja prijavi nasilje skloni ili u Sigurnu kuću ili negdje kod prijatelja gdje će biti zaštićena. Takve mjere koje se izriču u roku od 24 sata na neki način je štite. S druge strane, imamo podatke da se skoro u 80 posto procesuiranih slučajeva nasilnici uslovno kazne, a žene nisu zaštićene. Osim u Sigurnoj kući gdje su apsolutno zaštićene, ulaze u program psihoterepautskog programa, besplatne pravne pomoći, procese razvoda braka itd”, rekla je Mujić-Čorbo za Radiosarajevo.ba navodeći kako sarađuju s centrima za socijalni rad, policijom i pravosuđem.

Postavlja se pitanje šta dalje kada žena izađe iz Sigurne kuće, rekla nam je, te na koji način se slučaj dalje procesuira.

ubili su ih njihovi “najbliži”/ od jula u sarajevu 5 ubijenih žena, 2 ranjene

“U 80 posto slučajeva nasilnici se uslovno kazne. Imaju pravo da viđaju djecu. Sad zamislite cijeli taj krug, a niko u međuvremenu nije radio nikakav tretman sa nasilnicima”, rekla je Mujić-Čorbo navodeći kako se trećina žena kasnije vrati nasilnicima.

“Onog trenutka kada se vrati počiniocu nasilja cijelo društvo je osudi. A, istovremeno, mi više nemamo mehanizme da radimo s tom porodicom”, rekla je Mujić-Čorbo.

Dodala je i kako smatra da je zakazalo i sudstvo jer brakorazvodne parnice traju dugo, a u svemu tome su i djeca, te kako nam je potrebno i malo više stručnjaka kada je riječ o ovakvim slučajevima.

Podaci o korisnicama Sigurne kuće su poražavajući, navela nam je, navodeći kako su do sada pomoć zatražile skoro 2.000 žena, a u svemu tome podatak koji još više zabrinjava i zgrožava je da imaju specifičan tretman i pružaju zaštitu tinejdžerkama od 12 do 18 godina koje su žrtve seksualnog nasilja u porodici ili negdje drugo. Do sada je skoro 400 tinejdžerki zatražilo pomoć u Sigurnoj kući.

“Ono što mi vidimo je da su slučajevi nasilja u porodici sve kompleksniji i detaljniji. Zaista zahtijevaju hitne procedure i brža djelovanja i pristupe svim članovima koji su učesnici u ovom slučaju”, rekla je za naš portal.

Kapaciteti Sigurne kuće su popunjeni, rekla nam je, te je dodala kako u saradnji sadrugim institucijama, čiji su kapaciteti također popunjeni, pronalaze načina kako da pomognu ženama u ponovnu integraciju u društvo.

“U Sigurnoj kući dobijaju puni tretman, ali i dalje se postavlja pitanje šta će se desiti s njima kada napuste Sigurnu kuću, te na tome trebamo malo više poraditi. Ali, kada radite sa žrtvama i počiniocima vi ustvari radite na prevenciji nasilja u porodici”, rekla je za Radiosarajevo.ba psihologinja-terapeutkinja Sigurne kuće Dželila Mujić-Čorbo.

Da trenutno ne postoji sistem za prikupljanje podataka o rodno zasnovanom nasilju, nasilju nad ženama i porodičnom nasilju na nivou cijele Bosne i Hercegovine, potvrdili su nam iz Agencije za ravnopravnost spolova BiH.

“Osnovni problem za uspostavljanje takvog sistema je različita metodologija prikupljanja podataka na nivou entiteta. Naime, podatke o nasilju nad ženama u Bosni i Hercegovini prikupljaju i objavljuju, u skladu sa entitetskim zakonima o zaštiti od nasilja u porodici, Ministarstvo porodice, omladine i sporta RS i Gender centar Vlade Federacije BiH”, rekli su za Radiosarajevo.ba iz ove agencije.

Agencija za ravnopravnost spolova BiH od juna 2017.godine provodi projekat „Jačanje kapaciteta institucija za rješavanje rodno zasnovanog nasilja u BiH“ koji ima za cilj harmonizaciju zakonodavstva u BiH sa Istanbulskom konvencijom, bolju zaštitu žrtava i uspostavu sistema za prikupljanje podataka. U sklopu zadnjeg cilja, Agencija je napravila Analizu za uspostavu sistema za prikupljanje podataka sa preporukama o mjerama koje treba poduzeti da se jedan takav sistem uspostavi. Agencija će u narednom periodu raditi na provedbi tih preporuka kako bi se uspostavio harmoniziran sistem na nivou cijele Bosne i Hercegovine, otkrili su nam.

“Mi smo stava da je nasilje nad ženama najteži oblik diskriminacije žena uzrokovan, između ostalog, neravnopravnim položajem žena u bh. društvu. Što se tiče najtežih oblika nasilja i ubistava žena, Agencija za ravnopravnost spolova BiH poduzela je u 2019. godini konkretne aktivnosti u vezi prevencije ovakvih slučajeva, inicirajući uspostavljanje Odbora za praćenje i izvještavanje po Istanbulskoj konvenciji i femicidu u BiH”, rekli su nam iz Agencije.

Odbor, uspostavljen Odlukom Vijeća ministara BiH u augustu ove godine, ima zadatak da analizira provođenje politika i mjera za sprečavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici na svim nivoima u Bosni i Hercegovini, procjenjuje stanje implementacije Istanbulske konvencije i daje preporuke za njeno efikasnije provođenje. Odbor izvještava o politikama i mjerama za sprečavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici kako bi se osiguralo da ove mjere budu dobro koordinirane a u svom radu sarađuje sa tijelima koja su već uspostavljena za praćenje provedbe Istanbulske konvencije.

Uspostavljen je u skladu sa članom 11. Konvencije Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici kao i preporukama UN Specijalne izvjestiteljice o nasilju nad ženama, njegovim uzrocima i posljedicama. U skladu sa tim, Odbor treba da analizira i podatke o slučajevima ubistava žena iz rodnog aspekta (femicid) i daje preporuke za dalje postupanje u cilju sprečavanja femicida, što su u suštini i preporuke UN-ove specijalne izvjestiteljice.

“Što se tiče raspoloživih podataka o nasilju nad ženama, OSCE je nedavno objavio i Regionalnu studiju o rasprostranjenosti nasilja nad ženama pod nazivom ‘Dobrobit i siugurnost žena’. U dijelu studije o Bosni i Hercegovini naveden je podatak da je 48 posto ispitanica doživjelo neki vid nasilja od svoje 15 godine, kao i činjenica da je mali procenat slučajeva nasilja nad ženama prijavljen policiji. Studija je također pokazala da svega 57 posto žena smatra da je dobro informisana o tome šta treba da radi u slučaju da doživi nasilje. Iz navedenog se može zaključiti da veliki broj slučajeva nasilja nad ženama nikada i ne bude prijavljen subjektima zaštite i da žene još uvijek nisu dovoljno informisane o svojim pravima i mogućnostima zaštite i podrške.

S druge strane, analizirajući administrativne podatke koje prikupljaju entiteti i pravosuđe, vidljivo je da je u odnosu na prijavljene slučajeve nasilja, relativno mali broj onih koje se procesuiraju i završe osuđujućom presudom. Najveći broj presuda je uslovna kazna”, potvrdili su iz Agencije za ravnopravnost spolova gore pomenute podatke koje je iznijela psihologinja-terapeutkija Sigurne kuće.

Statistika o ubistvima žena na globalnom nivou pokazuje da je u Bosni i Hercegovini, do kraj aprošle godine, bio procentualno manji broj slučajeva ubistava žena od strane intimnih partnera nego što je to slučaj u regionu i na svjetskom nivou. Prema dostupnim podacima Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine, 2017. godine u Bosni i Hercegovini je ubijeno 10 žena dok je najveći broj ubistava žena zabilježen 2009. godine – 20, naveli su iz Agencije za ravnopravnost spolova BiH za Radiosarajevo.ba.

Pored navedenog, Agencija za ravnopravnost spolova je tokom 2019. godine inicirala saradnju s Visokim sudskim i tužilačkim vijećem BiH, kako bi se osigurali tačni i pouzdani podaci o procesuiranju predmeta rodno zasnovanog nasilja, nasilja nad ženama i nasilja u porodici. Plan je da se do početka naredne godine uspostavi sistem za prikupljanje statističkih podataka o procesuiranju ovih predmeta u pravosuđu s ciljem da se u narednom periodu stekne jasnija slika o odgovoru pravosuđa BiH na nasilje nad ženama i nasilje u porodici.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU