Udruženja žrtava traže poništavanje odluke o imenovanju Salihe Džuderije u INO BiH

Pet udruženja žrtava u saopćenju za javnost izrailo je razočarenje imenovanjem Salihe Džuderije za člana kolegija direktora Instituta za nestale osobe u BiH (INO), navodeći da je Upravnom odboru INO-a istekao mandat te da samim tim nije mogao imenovati novog člana kolegija direktora. 

-Nakon što je Upravni odbor Instituta za nestale osobe imenovao Salihu Džuderiju za člana kolegija direktora i pored protivljenja udruženja žrtava, izražavamo svoje duboko razočarenje te zahtijevamo poništavanje odluke o njenom imenovanju. Članovima Upravnog odbora je istekao mandat te na osnovu toga nisu ni mogli imenovati člana kolegija direktora – navode iz udruženja.

Ocjenjuju “sramnom ulogu i ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH”, kojeg su, kako navode, ranije upozorili da ne dozvoli imenovanje svoje saradnice na mjesto direktora Instituta.

– Nažalost, ministar se oglušio o naš zahtjev. Sramna je priča da je Saliha Džuderija zaslužna za donošenje Zakona o pravima nestalih u BiH, kakvu korist imaju porodice od tog zakona. Koje pravo uživaju po tom zakonu – pitaju iz Udruženja Pokret “Majke enklava Srebrenica i Žepa”, Udruženje žrtava i svjedoka genocida, Udruženja “Žena Podrinja”, Udruženje “Žene Srebrenice”, i Udruženje “Majke Srebrenice”, poručivši da je spomenuti zakon samo mrtvo slovo na papiru.

federalna.ba/Fena

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU