Udruženje Dio srca – Planirati sredstva za proljetnu sadnju drveća, voćaka i ljekovitog bilja

Udruženje Dio srca Sarajevo pozvalo je donosioce odluka na svim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini – na nivou općina, gradova, kantona, entiteta, Brčko distrikta BiH i države BiH da u budžetima planiraju maksimalno mogući iznos sredstva za proljetnu sadnju stabala lipe, bagrema, divljeg kestena, breze, bora, smrče, jele i drugih vrsta crnogoričnog i bjelogoričnog drveća, ljekovitog bilja i autohtonih voćki, s ciljem očuvanja biodiverziteta BiH i poboljšanja življenja njenih građana i generacija koje dolaze.

– Svjedoci smo da se skoro svakodnevno devastira naš šumski fond usljed različitih faktora kao što su klimatske promjene, prirodne katastrofe – zemljotresi, poplave i erozije tla, te nepogoda izazvanih ljudskim nemarom ili namjerom poput požara. Naročito do toga dolazi kao posljedica povećane i nekontrolisane urbanizacije, a da u isto vrijeme takvu invazivnu devastaciju ne prati organizirano i propisano zanavljanje našeg šumskog blaga – navodi se u saopćenju Udruženja Dio srca.

Iz tog udruženja pozivaju nosioce vlasti „da masovnom proljetnom sadnjom pokušamo barem ublažiti negativne posljedice ove devastacije“.

www.tvsa.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU