-2.3 C
Sarajevo
Srijeda, 1 prosinca, 2021
Još

  Udruženje ‘Divan’-Obilježavanje genocida u Srebrenici u Skupštini RS Makedonije

  ()

  U Skupštini Republike Sjeverna Makedonija, u povodu obilježavanja dana sjećanja na genocid u Srebrenici, upriličen je susret bošnjačkih nevladinih organizacija i predstavnika bošnjačke zajednice sa predsjednikom Skupštine Talat Džaferi te zastupnicima Zećirom Ramčilovićem, Feridom Muhićem i Ilijom Nikolovski.

  Predsjednica Udruženja ‘Divan’ istakla je da je ‘važnost obilježavanja 11. jula, kao sjećanje na ubijene Bošnjake u Srebrenici i BiH, “naš dug i obaveza, a cilj da se ne zaboravi i nikom da se ne ponovi ni najmanji zločin, a time ni Srebrenica.”

  Zastupnik Zećir Ramčilović je rekao da “genocid u Srebrenici nije učinjen samo Bošnjacima, već cijelom čovječanstvu’.

  – Zbog toga, svoju poziciju, i dalje ću maksimalno koristiti da obilježavanje genocida podignemo na državni nivo kao što smo to uradili sa prvom državnom parlamentarnom delegacijom koja je prisustvovala komemoraciji u Memorijalnom centru Potočari, koju sam predvodio. Posebno ove godine, kad će delegaciju predvoditi predsjednik Skupštine Džaferi – kazao je.

  Udruženje ‘Divan’ organiziralo je 2015. godine, na 20. godišnjicu genocida u Srebrenici, prvu masovnu posjetu Memorijalnom centru u Potočarima za građane Makedonije.

  – Potom i naredne godine, a dženazi ubijenima u Srebrenici osim Bošnjaka prisustvovale su i ostale etničke zajednice – navode iz Udruženja ‘Divan’.

  U znak zahvalnosti za angažman predsjedniku Džaferiju, kao i članovima prve državne delegacije Ramčiloviću, Nikolovskom i Ismailiju ‘Divan’ je uručio filigranski ‘Cvijet Srebrenice’.

  (FENA) M.L.


  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  NAJNOVIJE VIJESTI
  Možda vas zanima I OVO