2 C
Sarajevo
Četvrtak, 2 prosinca, 2021
Još

  Udruženje ‘Gračaničko keranje’ promoviše ‘Cvijet Srebrenice’

  ()

  U okviru manifestacije “Dani Husein ef. Đoza“ čiji je organizator Muftijstvo goraždansko, u memorijalnom kompleksu “Srebrenica 8.372” na lokalitetu Posestra kod Goražda u ponedjeljak, 8. jula, bit će upriličena promocija “Cvijeta Srebrenice”.

  – Na mjestu kojim ovaj dio BiH trajno čuva sjećanje na genocid u Srebrenici, u memorijalnom kompleksu na lokalitetu Posestra, Udruženje „Gračaničko keranje“ promovisat će “Cvijet Srebrenice”. Pozivamo sve koji su u prilici da prisustvuju ovom događaju koji se organizira u danima sjećanja na genocid u Srebrenici – kazao je Refik ef. Čaušević iz Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva goraždanskog.

  Dodao je da će u okviru redovnih aktivnosti Muftijstvo goraždansko u saradnji s mrežom mladih i ove godine organizirati tradicionalni performas “Nema te na kahvi”.

  – Ovaj događaj naši mladi organiziraju svake godine, simbolično 12. jula, dan nakon godišnjice srebreničkog genocida. Performans  “Nema te na kahvi“ koji se održava na mostu Alije Izetbegovića. Ovo su dani sjećanja na sve žrtve medžlisa koji nas okružuju a posebno sjećanje na nevine žrtve Srebrenice – kazao je ef. Čaušević.

  U okviru “Dana Husein ef. Đoza“ sinoć je u Aladža džamiji u Foči upriličena i promocija monografije “Svjedok turbulentnog vremena“-  Generacija Gazi Husrev-begove medrese 1967.– 1972.

  – To je generacija koja je nastojala da vrati nastavni plan i program medrese na onu nakanu koji je vakif imao, a to je da se u medresi izučava sve ono što vrijeme traži i što je potrebno da onaj ko je završi, spremno dočeka vrijeme u kojem živi. To je jedan štrajk koji su organizirali učenici medrese, iznijeli svoje zahtjeve i odlučno stali u njihovu odbranu. Iza toga je nastava u medresi znatno poboljšana i s tog aspekta je ova monografija jako bitna jer je to jedna posebna i ujedno jedna od najbrojnijih generacija medrese koja je brojala oko 100 medresalija – pojasio je ef. Čaušević.

  (FENA) J.Č.


  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  NAJNOVIJE VIJESTI
  Možda vas zanima I OVO