Udruženje “Ognjište Rakovačko” zahvalilo Vladi ZDK na obnovi puta Jablanica-Gornji Rakovac

Vršilac dužnosti premijera Zeničko-dobojskog kantona Mirnes Bašić primio je delegaciju Zavičajnog udruženja Gornjerakovčana “Ognjište Rakovačko” iz Doboja, na čelu s predsjednikom dr. Davorom Vidakovićem.

Gornja Rakovica nalazi se u općini Maglaj, a aktivnosti na povratku i obnovi u ratu porušenog sela, koje je bilo naseljeno srpskim življem, pokrenute su posljednjih nekoliko godina. Mještani su vlastitim sredstvima i uz pomoć donatora obnovili mjesnu crkvu, a Vlada Zeničko-dobojskog kantona prošle godine je sa 37.860 KM finansirala rekonstrukciju i sanaciju lokalnog puta Jablanica-Gornji Rakovac u dužini od 4,2 kilometra.

udruženje "ognjište rakovačko" zahvalilo vladi zdk na obnovi puta jablanica-gornji rakovac
zdk.ba

Vidaković se zahvalio Vladi ZDK za odobrena sredstva, naglasivši da je podrška važan impuls i odličan pokazatelj opredjeljenosti vlasti ovog kantona za pomoć povratničkim mjestima.

Uz podršku Federalnog ministarstva za rasljene osobe i izbjeglice ove godine bi u Gornjoj Rakovici trebalo da bude obnovljeno 10 kuća, a udruženje “Ognjište Rakovačko”, istakao je Vidaković, očekuje pomoć vlasti na svim nivoima projektima izgradnje seoskog doma, proširenja elektromreže i izgradnje mosta preko rijeke Rakovac.

udruženje "ognjište rakovačko" zahvalilo vladi zdk na obnovi puta jablanica-gornji rakovac
zdk.ba

Premijer Bašić izrazio je zadovoljstvo što je Vlada ZDK iznašla sredstava i načina da pomogne obnovu i proces povratka gotovo u svakoj općini na području ZDK-a.

– Drago mi je ako je naša finansijska pomoć doprinijela povratku, a naše opredjeljenje je da konkretnim projektima nastavimo podržavati proces povratka gdje god postoji potreba – rekao je Bašić.

Istakao je i dobru saradnju Vlade ZDK-a sa Federalnim ministarstvom za raseljene osobe i izbjeglice zahvaljujući kojoj je posljednjih nekoliko godina realizirano na desetine projekata podrške održivom povratku u ovom kantonu.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU