Udruženje ‘PIPOL’ – Anatomske torbe i školski pribor za djecu i mlade izliječene od raka

Pod pokroviteljstvom Grada Tuzla i resorne Službe za kulturu, sport, mlade i socijalnu zaštitu, u okviru projekta ‘Rak nije mRAK’, Udruženje ‘PIPOL’ i ove godine podržava obrazovanje djece i mladih izliječenih od raka s područja Grada Tuzla.

Anatomske školske torbe dobilo je i ove godine više od četrdeset mališana i mladih izliječenih od raka, kao i dio školskog pribora čiju nabavku su podržale društveno-odgovorne kompanije i kolektivi, te brojni individualni donatori.

– Podjelom školskih torbi i školskog pribora za djecu i mlade izliječene od raka, Udruženje ‘PIPOL’ zvanično započinje ovogodišnju kampanju ‘Zlatni septembar’, u okviru koje tradicionalno obilježava Međunarodno priznati mjesec svjesnosti o pojavi malignih oboljenja u dječijem dobu.   

Kako naglašava predsjednica Udruženja Amra Saračević, Udruženje ‘PIPOL’ godinama podržava inkluziju u obrazovni sistem, jer obrazovanje nema alternativu čak ni za djecu oboljelu i izliječenu od raka koja često, zbog dugotrajnog bolničkog liječenja i oporavka dane provode u bolničkom krevetu umjesto u školskim klupama, ali su i dalje dio obrazovnog sistema i izvršavaju školske obaveze kao i njihovi vršnjaci.

– Umjesto simboličnog osvjetljivanja građevina, tokom mjeseca septembra, mi smo željeli “osvijetliti” sadašnjost a samim tim i budućnost djece izliječene od raka da bi im pomogli da postanu najbolja verzija sebe – navodi Saračević.

Osim podjele anatomskih školskih torbi i školskog pribora, Udruženje porodica i prijatelja djece oboljele od leukemije i drugih malignih bolesti ‘PIPOL’ u okviru kampanje „Zlatni septembar“ organizovat će početkom septembra i rehabilitacioni kamp za djecu izliječenu od raka, u pratnji članova porodice, te brojne edukativne sadržaje i aktivnosti u zajednici.

– Time će doprinijeti borbi protiv raka u dječijem dobu i postati dio globalne kampanje koja ima za cilj razvoj svijesti o pojavi malignih oboljenja u dječijem dobu – saopćeno je iz Udruženja ”PIPOL’.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU