Ugostitelji planiraju doček Nove godine: Šta je sa mjerama?

Zbog nepovoljne epidemiološke situacije u Bosni i Hercegovini, izvjesno je da tradicionalni novogodišnji doček na otvorenom ove godine izostaje. Entiteti, kao i kantoni, ograničili su broj okupljanja kako na otvorenom, tako i u zatvorenom prostoru.

Ali, ovih dana se bh. ugostitelji uveliko utrkuju na društvenim mrežama sa ponudama za organizaciju dočeka 2021. godine, bez obzira na stroge epidemiološke mjere u našoj zemlji i ograničeno kretanje od 23 do pet sati ujutro, kao što je primjer u Federaciji BiH.

Ograničeno kretanje
Iz federalnog Ministarstva zdravstva su za Oslobođenje kazali kako se naredbe Kriznog štaba FBiH donose svakih 15 dana na osnovu epidemiološke situacije na teritoriji FBiH. “Trenutna epidemiološka mjera jeste naredba koja je na snazi o ograničenom kretanju od 23 do pet sati ujutro. Ova naredba ostaje na snazi do početka iduće sedmice”, kazali su iz Ministarstva. Da li će se naredba mijenjati, ostaje da se vidi.

U našoj zemlji, prema posljednjim (jučerašnjim) izvještajima, od infekcije Covid-19 preminula su 53 pacijenta, dok su zaražena još 1.254 građanina. U FBiH su 24 preminula, 832 zaražena od 3.161 testiranog, u RS-u 28 preminulih i 383 novozaražena od 924 testirana, a u Brčko distriktu je jedna osoba preminula, a 39 je zaraženih od 98 testiranih građana.

Član Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo dr. Kemal Beganović u izjavi za Oslobođenje kaže da je u KS-u trenutno kantonalna naredba o nošenju zaštitne maske u zatvorenom i otvorenom i ona je na snazi do 31. decembra 2020.
“Od federalnih naredbi, onu koja se odnosi na ograničeno kretanje Federalni štab može korigovati prema stanju na terenu. Ona je donesena 23. novembra i na snazi je do 7. decembra. Da li će je produžiti, odluku će donijeti Krizni štab FMZ-a”, naglasio je dr. Beganović, dodajući da je u Kantonu, odnosno u FBiH i dalje na snazi epidemiološka mjera o ograničenom broju ljudi od 30 osoba u zatvorenom i 30 na otvorenom.


IZVOR: Oslobodjenje portal

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU