1 C
Sarajevo
Utorak, 30 studenoga, 2021
Još

  Ugostitelji prijavili za 12 miliona KM veći promet

  ()

  Iz Uprave za indirektno oprezivanje Bosne i Hercegovine danas je potvrđeno da su PDV obveznici, koji se bave ugostiteljstvom, prijavili u martu i aprilu ove godine 12 miliona KM veći promet u odnosu na isti period prošle godine.

  U 140 kontrola utvrđen je prelazak oporezivog praga, te su pokrenuti postupci registracije u sistem PDV-a. U istom periodu 82 obveznika koja se bave ugostiteljstvom izvršila su dobrovoljnu registraciju u sistem PDV-a.

  – To su prvi rezultati kontrola koje je početkom aprila ove godine najavila i još uvijek provodi Uprava za indirektno oporezivanje BiH – naglašava se u saopćenju.

  Nakon sto je UIO BiH početkom aprila 2019. godine pozvala sve ugostitelje koji se nalaze u sistemu PDV-a da izvrše kontrolu svojih ranije predanih PDV prijava i provjere da li su prijavili i uplatili sve obaveze u skladu sa zakonom, u Upravu je samo u dva mjeseca pristiglo više izmijenjenih prijava nego u cijeloj 2018. U izmijenjenim PDV prijavama ugostitelji su uglavnom povećavali iznos svoje obaveze za uplatu PDV-a.

  Najava pojačnih kontrola ugostitetlja rezultirala je značajno većim prijavljenim prometom koji su obveznici sami iskazali u PDV prijavi za mjesec mart, koja se podnosila do 10. aprila ove godine.

  Tako su ugostitelji u martu sami prijavili ukupan promet u iznosu od 39 miliona KM, što je za pet miliona KM više u odnosu na mart 2018., dok su u aprilu prijavili 42 miliona KM, što je za sedam miliona KM više u odnosu na april 2018..

  Na osnovu povećanog prijavljenog prometa ugostitelja obaveza za uplatu PDV-a za mjesec mart 2019. godine porasla za čak 45 posto u odnosu na mart 2018., dok je obaveza za uplatu PDV-a ove grupacije u aprilu 2019. bila za 30 posto veća u odnosu na ukupno uplaćeni PDV od strane ugostitelja u aprilu 2018..

  Nakon najave i pokretanja pojačanih kontrola, u prethodna tri mjeseca 82 obveznika u BiH koja se bave ugostiteljstvom dobrovoljno su se prijavila i registrovala u sistem PDV-a.

  U 140 kontrola utvrđen je prelazak oporezivog praga, te su pokrenuti postupci registracije u sistem PDV-a. Uvidom u izvještaje sa fiskalnih kasa utvrđeno je da su ovi obveznici u 2018. godini prijavljivali promet između 30.000 i 40.000 KM i imali više od dva zaposlena radnika.

  Iz UIO BiH podsjećaju da zakonski prag za ulazak u sistem PDV-a iznosi 50.000 KM oporezivog prometa na godišnjem nivou.

  Inspektori će u julu i augustu ove godine i dalje vršiti pojačane kontrole ugostitelja u BiH, a po završetku kontrola bit će prestavljeni i rezltati naknadno utvrđenih obaveza koje ova grupa obveznika nije prijavila i uplatila sama, već će to biti utvrđeno u kontrolama.

  federalna.ba/Fena

  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  NAJNOVIJE VIJESTI
  Možda vas zanima I OVO