12 C
Sarajevo
Ponedjeljak, 18 listopada, 2021

Kavazović poželio da Bajram vrati vjeru i nadu u bolje sutra

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović na centralnoj bajramskoj svečanosti u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu poželio je muslimanima širom zemlje da im Bajram vrati vjeru i nadu u bolje sutra.

  • Poštujmo svačije uvjerenje. Ne sudimo nikome dok ga ne upoznamo i ne stavimo se u njegov položaj. Naša je obaveza da budemo pravični prema ljudima, a posebno prema sljedbenicima knjige Kur’ana – rekao je Kavazović.

Istaknuo je da svim ljudima treba mir, ljubavi i poštovanja i da se ljudi trebaju voljeti, popravljati i odgajati.

  • Strpiti se i praštati ljudima mudrost je života. Vjera je kao biljka, ima sjemenku koja klija, stablo koje se razvija i plod koji zri. Zato s njom moramo pažljivo postupati i vjeri je potrebno vrijeme da se ugnjezdi u našoj duši, da je preobrati i potakne na dobro – naveo je Kavazović.

Govoreći o Bosni i Hercegovini, izrazio je uvjerenje da će uvijek biti mlada i prkosna te otvorena za život u svojoj različitosti.

  • Kao što su se naši sinovi i kćeri borili za Bosnu, tako i mi danas ne smijemo dopustiti da nastave s njenim trovanjem i ogađivanjem isti oni dušmani što su kidisali na nju. Probudimo se. Iznađimo u sebi snagu i učinimo ovu prelijepu zemlju našim lijepim prebivalištem – naveo je Kavazović, smatajući da smo “dosta šutjeli i trpjeli, podnosili nepravdu pa i poniženja, ne bi li se drugi urazumili”.

Zato je, kako tvrdi, vrijeme da jedni druge prihvatimo kao građane i priznamo vlastite greške.

Bajram je posebno čestitao prognanim, bolesnim i nemoćnim, kao i “braći u Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji, Kosovu, Sjevernoj Makedoniji i Crnoj Gori, te muslimanima u bošnjačkoj dijaspori, ali i svim muslimanima u svijetu”.

  • Sutra je Dan šehida, oni očekuju naš zijaret. Pokažimo koliko im dugujemo posjetom njihovog mezara i učenjem Fatihe. Svim muslimanima u Bosni i Hercegovini želim blagoslovljene dana Bajrama – kazao je Kavazović.

1 COMMENT

0 0 Glasovi
Article Rating
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
1 Komentar
S najviše glasova
Najnovije Najsstarije
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
NAJNOVIJE
Možda vas zanima