Uhapšen državni ministar Miloš Lučić

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su ministra za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Miloša Lučića, osumnjičenog za zloupotrebu službenog položaja.

Uporedo sa lišenjem slobode, vrše se pretresi kancelarije kao i mjesta boravka osumnjičenog, te drugih objekata, u cilju pronalaska dokaza o izvršenim krivičnim djelima, saopštili su iz Tužilaštva BiH.

Lučić je pod istragom Tužilaštva BiH i osumnjičen je za krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja, povezano sa više koruptivnih krivičnih djela, kojima je nanesena šteta budžetskim sredstvima BiH, a ostvarena nezakonita imovinska korist za osumnjičenog i njemu bliske i povezane osobe. 

Provedenom istragom, prikupljeni su dokazi da je osumnjičeni vršio grube zloupotrebe u oblasti trošenja sredstava namjenjenih za reprezentaciju, nezakonito servisirao vozila kod neovlaštenih osoba, vršio zoupotrebe pri zapošljavanju, kao i niz drugih nezakonitosti koje su obuhvaćene istragom. 

Osumnjičeni će u zakonskom roku u pratnji SIPA-e, biti predat postupajućoj tužiteljici, koja će nakon ispitivanja osumnjičenog, donijeti odluku o daljim aktivnostima. 

Lučić je kadar stranke Demokratskog narodnog saveza.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU