UHIĆENJA Na prodaji guma utajili skoro 40 milijuna eura

U sklopu opsežne istrage koju vodi Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) u Torinu je danas izvršeno nekoliko pretresa kuća, uhićenja i zapljena, objavio je Index.hr.

Riječ je o istrazi o navodnoj kriminalnoj organizaciji koja je utajila porez na internetskoj prodaji automobilskih guma. 

Uhićenja, pretresi, zapljene…

Talijanska financijska policija iz Genove, Foggie i Rima provela je akcije zapljene i uhićenja. Dvije osobe su uhićene i određen im je kućni pritvor, a još jedan osumnjičenik ne smije napustiti svoju općinu.

Sud u Foggii naredio je zamrzavanje gotovo 40 milijuna eura, a financijska policija danas je zaplijenila 47 bankovnih računa, 11 nekretnina, četiri automobila i 56.000 eura u kriptovalutama.

Talijanima su u ovome pomogli i Francuzi, odnosno francuska pravosudna policija i Ured za borbu protiv kibernetičkog kriminala koji su ugasili nekoliko web-stranica kako bi zaustavili navodnu lažnu trgovinsku aktivnost. 

Uhvaćena je kriminalna organizacija, povezana obiteljskim vezama, koja je na internetu prodavala automobilske gume i druga motorna vozila.

Osnovali niz fiktivnih firmi

Osumnjičeni su, prema dosadašnjim informacijama istražitelja, osnovali mnoštvo tvrtki navodno sa sjedištem u različitim državama EU kako bi iskoristili EU pravila o prekograničnim transakcijama jer su one oslobođene plaćanja poreza. 

Firme su u stvarnosti poslovale u Italiji, a navodno su sastavljale lažne fakture i računovodstvene dokumente kako bi se pretvarale da imaju sjedište u inozemstvu.

U prodaji automobilskih guma koristili su se modelom dropshippinga po kojem robu kupcu šalje izravno dobavljač. Zbog ovakvog modela prodaje prodavatelju nije potrebna fizička trgovina ili skladište.

Utajili gotovo 40.000.000 eura

Istražitelji tvrde da su osumnjičeni od 2017. godine koristili lanac fiktivnih firmi u nekoliko država članica Europske unije za prodaju guma kupcima u Italiji preko različitih platformi za e-trgovinu. Fiktivne firme sa sjedištem na Kanarskom otočju bile su službeni prodavači guma.

Gume su dolazile od legitimnih europskih dobavljača i zatim su izravno isporučivane kupcima.

Komercijalne operacije obavljene su bez naplate poreza u bilo kojoj državi članici EU. Kao rezultat toga, gume su se prodavale po vrlo unosnim cijenama, odnosno kriminalna organizacija uspjela je utajiti gotovo 40 milijuna eura, generirajući pritom promet od 178 milijuna eura. dnevni.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU