-9.5 C
Sarajevo
Subota, 22 siječnja, 2022
Još

  UKC-u Tuzla uručena vrijedna oprema: dva kardiorespiratorna monitora i pet pulsnih oksimetara

  -

  Svečanom primopredajom u prostorijama Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli, predstavnici Coca-Cole u BiH u petak su Klinici za dječije bolesti uručili medicinsku opremu i aparate potrebne za njegu prijevremeno rođenih beba. Coca-Cola u Bosni i Hercegovini sa svojom prirodnom izvorskom vodom Olimpija pokrenula je projekt „Podržimo život beba rođenih prije 37. sedmice“ tokom kojeg se od svake prodane boce Olimpije dio sredstava usmjerava na opremanje bolničkih odjela na kojima se stručni kadrovi brinu o prijevremeno rođenim bebama.

  „Naš je kanton najmnogoljudniji pa se vjerovatno zato kod nas i rađa najviše djece što nas raduje, ali neki od njih dođu prerano, iz poznatih ili nepoznatih razloga, i mi uvijek moramo biti spremni da svako dijete dobije sve najbolje i da svima pružimo iste šanse za preživljavanje. U tome pomaže oprema koju je danas donirala Coca-Cola posebno jer je naša ustanova tercijalnog nivoa i prima novorođenčad iz regije. Ovom donacijom nam ujedno pomažu na našem putu proširenja neonatalne intenzivne njege čiji kapaciteti od prije deset godina pred nas stalno postavljaju nove izazove a gdje je naš cilj da u životu ostane svako živorođeno novorođenče. Podsjećam, u našim uslovima realne mogućnosti preživljavanja su kada je dijete rođeno od 26. do 28. sedmice trudnoće ili težine 800–1000 grama, a naša nastojanja i velika želja je da pronađemo mogućnosti kako da tu granicu spuštamo, jer je to i parametar zdravstvene zaštite jedne zemlje. U tome nam pomaže ovakva društveno odgovorna i osviještena kompanija kao što je Coca-Cola, jer život prijevremeno rođenih beba je važan svima i treba se na sve načine boriti za njihovu što bolju skrb i njegu. Stoga još jednom hvala našim donatorima čija će oprema zaista pomoći u preživljavanju nedonoščadi“, izjavila je prof. dr. Fahrija Skokić, pomoćnica direktora za medicinske poslove UKC Tuzla.

  ukc-u tuzla uručena vrijedna oprema: dva kardiorespiratorna monitora i pet pulsnih oksimetara

  U posljednjih devet godina, prema statistici Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla na Klinici za ginekologiju i akušerstvo UKC Tuzla prijevremeno je rođeno više od 2.787 beba koje su najugroženija populacija u Tuzlanskom kantonu.Donacijom u vrijednosti višoj od 31.500 KM, stručni medicinski kadar će na raspolaganju imati dva kardiorespiratorna monitora za praćenje vitalnih parametara prijevremeno rođenih beba te pet pulsnih oksimetara za mjerenje nivoa protoka kisika.„Izuzetno smo ponosni na napore Coca-Cole u BiH usmjerene na pružanje kontinuirane podrške lokalnoj zajednici, s posebnim fokusom na osjetljive kategorije stanovništva. Prvom u nizu donacija opreme regionalnim kliničkim centrima, naši cijenjeni doktori, koji svoj život svakodnevno posvećuju brizi za prijevremeno rođene bebe, moći će još efikasnije i lakše prevazići svoje svakodnevne izazove“, izjavio je Mirza Selimhodžić, direktor prodaje Coca-Cole HBC B-H Sarajevo.

  S ciljem pružanja doprinosa rješavanju važnih društvenih problema u lokalnoj zajednici u kojoj posluje, Coca-Cola će u periodu od augusta do oktobra opremiti bolničke odjele na kojima se brinu o prijevremeno rođenim bebama: JU Općoj bolnici “Prim. dr. Abdulah Nakaš”, Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske, Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla, Sveučilišnoj kliničkoj bolnici i Kantonalnoj bolnici „Dr. Safet Mujić“ u Mostaru.

  Projekt sadrži i edukativni karakter jer za cilj ima podizanje svijesti javnosti o važnosti stvaranja najsigurnijih uslova za njegu prijevremeno rođenih beba, a realizira se uz podršku prijatelja: UMBD – Institut za majku i dijete, Mrvice – Udruženje roditelja prijevremeno rođene djece u Republici Srpskoj, JU Apoteke Sarajevo, Bingo tržni centar, Mercator BH, Konzum BiH, Tropic centar Banja Luka, Ženske priče s Amrom Džeko.

  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  NAJNOVIJE VIJESTI
  spot_img
  Možda vas zanima I OVO