Ukoliko vaš partner ima visok pritisak, velika je vjerovatnoća da ćete ga imati i vi

Među heteroseksualnim parovima u četiri zemlje – Kini, Engleskoj, Indiji i Sjedinjenim Državama – žene koje su bile u braku sa muškarcima sa visokim krvnim pritiskom češće su oboljele od hipertenzije od onih čiji muževi nisu imali visok krvni pritisak, prema istraživanju.( studija objavljena u „Journal of the American Heart Association“)

„Mnogi ljudi znaju da je visok krvni pritisak čest kod sredovječnih i starijih odraslih u SAD, Engleskoj, Kini i Indiji. Ali bili smo iznenađeni kada smo otkrili da u ovim zemljama mnogi stariji parovi imaju visok krvni pritisak. Na primer, u SAD više od 35% parova koji imaju 50 ili više godina, oba partnera imaju hipertenziju“, rekla je Čihua Li, autorka studije.

Istraživači sa Univerziteta u Mičigenu, Emori i Kolumbija, ispitali su podatke o 1.086 parova u Engleskoj; 3.989 parova u Sjedinjenim Državama; 6.514 parova u Kini i 22.389 parova u Indiji. Podaci, koji su pokrivali jedan trenutak, prikupljeni su u studijama i anketama između 2015. i 2019. godine. Podaci iz Sjedinjenih Država i Engleske uključivali su odrasle starije od 50 godina i njihove supružnike, bez obzira na godine.

Podaci iz Kine i Indije uključivali su odrasle starije od 45 godina i njihove supružnike, bez obzira na godine. Za svakog supružnika korišćen je prosjek od tri očitavanja krvnog pritiska za procjenu ukupnog sistolnog krvnog pritiska, gornjeg broja u mjerenju i dijastolnog krvnog pritiska, koji je donji broj. Za parove sa ili sa većim rizikom od hipertenzije, ova studija naglašava važnost razgovora o zdravlju sa partnerima i korišćenja zajedničkog uticaja i zajedničkih pristupa za bolje upravljanje hipertenzijom.

Ovo nije prvi put da se zdravlje ili ponašanje supružnika ponekad odražavaju jedno na drugo, kaže dr Bibh Mohanti, vanredni profesor na Univerzitetu Južne Floride koji nije bio uključen u novu studiju, navodi CNN. „Uobičajeni scenario gde to vidimo jeste pušenje.

Ako imate supružnika koji pokušava da prestane i imate partnera koji je bivši pušač koji je prestao, to čini veliku razliku u perspektivi. Ili ako oboje pokušaju da prestanu zajedno“, rekao je Mohanti.

BONUS VIDEO:

Ukoliko vaš partner ima visok pritisak, velika je vjerovatnoća da ćete ga imati i vi appeared first on Aloonline.ba.

aloonline.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU