Umjetničko djelo Pieta Mondriana stoji izloženo naopačke u galeriji posljednjih 75 godina

Umjetničko djelo apstraktnog nizozemskog slikara Pieta Mondriana stoji okačeno naopačke u raznim galerijama već 75 godina, rekao je istoričar umjetnosti za BBC.

Uprkos nedavnom otkriću, djelo pod nazivom ‘New York City I’ i dalje će ostati visiti kao dosad kako bi se izbjeglo oštećenje tog umjetničkog djela.

Slika iz 1941. godine je prvi put izložena u njujorškom Muzeju moderne umjetnosti MoMA 1945. godine.

Od 1980. godine visi u umjetničkoj kolekciji njemačke pokrajine Sjeverna Rajna-Vestfalija u Dizeldorfu.

Kustosica Susanne Meyer-Büser primijetila je grešku kada je u pitanju ovo umjetničko djelo i način na koji je slika obješena na zidu prilikom istraživanja nove izložbe muzeja o umjetniku ranije ove godine, ali je upozorila da bi se mogla raspasti ako se sada objesi naopačke.

Djelo New York City I je verzija slike, ali na kojoj se koristi ljepljiva traka, drugog djela sličnog imena ovog istog umjetnika.

  • Zadebljanje trakaste mreže trebalo bi da bude na vrhu, kao tamno nebo – rekla je Meyer-Büser za list The Guardian, govoreći o nedovršenom i nepotpisanom crvenom, plavom i žutom prugastom umjetničkom djelu. “Kada sam to ukazala drugim kustosima, shvatili smo da je greška bila vrlo očigledna,” dodala je kada ju je kontaktirao BBC. (Fena)
Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU