Umjetnine često na meti kriminala, BiH ovom problemu mora ozbiljnije pristupiti

Ilegalna trgovina umjetninama jedna je od najzastupljenijih vrsta krijumčarenja u BiH, s obzirom na to da je naša zemlja važno tranzitno područje – rečeno je danas u Tuzli na konferenciji o ovoj temi koju su organizirali Centar protiv krijumčarenja umjetninama, Misija OSCE-a u BiH i Agencija za školovanje i stručno usavršavanje kadrova.

Zamjenik direktora Agencije za školovanje i stručno usavršavanje kadrova u BiH Saša Govedarica kaže da je krijumčarenje umjetninama ovdje gotovo jednako s krijumčarenjem droge i oružja.

– Ako uzmete u obzir vrijednosti ukradenih umjetnina, onda se tu radi o iznosima većim od stotinu miliona maraka. To samo po sebi govori da su umjetnine često na meti kriminala i da krijumčari ostvaruju veliku korist. Ova krivična djela spadaju u privredni i organizovani kriminalitet – pojasnio je Govedarica.

Na meti krijumčara su, ističe, brojna umjetnička djela i iz Bosne i Hercegovine i zemalja regije.

– S obzirom na vrijednost umjetničkih djela, ona zahtijevaju poseban režim zaštite. To znači, da ako dođete u posjed jednog takvog umjetničkog djela, imati dobru i izverziranu organizovanu grupu – kazao je Govedarica.

Dvodvena konferencija o borbi protiv krijumčarenja i ilegalne trgovine umjetninama okupila je predstavnike Uprave za indirektno oporezivanje, Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), Granične policije BiH, Interpola BiH, Centra za edukaciju sudija i tužilaca Federacije BiH, Centra za edukaciju sudija i javnih tužilaca Republike Srpske, Agencije za školovanje i stručno usavršavanje kadrova te Policije Brčko Distrikta.

Prezentiran je “Priručnik – način uvoza i izvoza umjetnina u Bosni i Hercegovini“, koji je objavio Centar protiv krijumčarenja umjetninama uz podršku Misije OSCE-a u BiH.

Također, upriličeno je i potpisivanje protokola o saradnji između ovog centra i Agencije za školovanje i stručno usavršavanje kadrova, koja djeluje pri Ministarstvu sigurnosti BiH.Konferencija je organizirana u Međunarodnoj galeriji portreta, koja je također bila žrtva krijumčarenja umjetninama. Upravo je ova galerija i osnivala Centar protiv krijumčarenja umjetninama.

– Radi se veoma ozbiljnom i organizovanom kriminalu koji je treći u svijetu. Bosna i Hercegovina ovom problemu mora ozbiljnije pristupiti. Mi smo već sada proširili registar nestalih umjetničkih djela. Nestala su 72 eksponata iz Muzeja Istočne Bosne, a jedan dio eksponata je iz Međunarodne galerije portreta Tuzla. Nešto je pronađeno i vraćeno nam. Identifikovano je još jedno nestalo umjetničko djelo od Safeta Zeca ‘Tito u djelima likovnih umjetnika’ koje pripada nacionalnom dobru BiH. Nadamo se da će nam to djelo biti vraćeno – istakao jedirektor Međunarodne galerije portreta Tuzla Dženan Jusufović.

U registru Centra protiv krijumčarenja umjetninama se nalazi 180 umjetničkih djela za kojima se traga, iako su nezvanični podaci daleko veći.

(FENA) L.A.


Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU